Srčastolistni pustoljub

Crambe cordifolia
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
junij
julij

Srčastolistni pustoljub je velika zelnata trajnica, ki zraste do 200 cm visoko in do 100 cm široko. Je grmičastega videza z močno razvejanimi stebli. Veliki temno zeleni listi srčaste oblike so krpati. Pogosto presegajo dolžino 35 cm. Drobni beli cvetovi se razvijejo na številnih razvejanih steblih. Imajo značilen vonj. Žužkocvetka.

Rastišče: 

Srčastolistni pustoljub uspeva na vseh vrstah vrtnih tal, ima pa raje alkalna ilovnata kot kisla tla. Potrebuje polno sonce, uspeva pa tudi v polsenci. Prenese izpostavljenost slanemu pršcu. Prenese krajša obdobja suše in revna tla. Prenese zimske temperature do -20 stopinj Celzija.

Nega: 

Glede nege je zelo nezahtevna rastlina. Spomladi potrebuje zaščito pred polži, da ne uničijo rastnega vršička. Jeseni jo porežemo do tal. Ne smemo okopavati, ker ne prenaša posegov v območje korenin.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni in delitvijo spomladi ali s koreninskimi potaknjenci pozimi. Sejemo na prosto marca ali aprila. Kaljenje traja do 26 tednov. Ko so sejančki veliki 10 cm, jih presadimo na stalna mesta. Koreninski potaknjenci naj bodo dolgi od 5 do 10 cm. Sadimo jih na stalna mesta.

Uporaba: 

Srčastolistni pustoljub je priljubljena okrasna trajnica zaradi velikih zanimivih listov in velikega števila dišečih cvetov, ki najbolj dišijo v toplem in sončnem vremenu. Zaradi velikosti ga sadimo samostojno, tako da ima dovolj prostora ali pa v skupinah po 3 do 5 rastlin. Zelo dobro se obnese samostojno na trati.

Liste in korenine lahko skuhamo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem