Smiljka

Cerastium tomentosum
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
maj
junij
julij

Smiljka je vednozelena trajnica, ki zraste od 15 do 30 cm visoko. Stebla in listi so belo dlakava, kar ji daje značilen pastelno zelenkasto siv videz. Listi so dolgi do 3 cm, črtalasti ali suličasti. Cvetovi so v socvetjih do po 15 cvetov. Cvetovi so beli in imajo premer do 1,5 cm. Cveti zgodaj poleti.

Rastišče: 

Smiljka uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Potrebuje dobro odcedna tla na polnem soncu. Sence ne prenaša. Dobro prenaša sušne razmere in revna tla. Prenese nizke zimske temperature.

Nega: 

Nezahtevna trajnica. Če jo gojimo v posodah ali koritih, redno zalivamo.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni poleti in jeseni, z delitvijo od pomladi do jeseni ali s potikanjem. Razmnoževanje z delitvijo je zelo enostavno in uspešno. Razdeljene rastline posadimo na stalna mesta.

Uporaba: 

Smiljka je zelo dobra pokrovna trajnica. Uporabljamo jo lahko za obrobke, kot pokrovno rastlino za grede z drugimi trajnicami. Primerna je za sajenje na suhih zidovih in škarpah. Spustila se bo po škarpi in izboljšala videz. Sadimo jo lahko tudi v obliki otočkov med trato. Primerna je za skalnjake.

Primerna je tudi za sajenje v posode in korita. Lahko jo posadimo v viseče posode, od koder se bo spuščala navzdol. V viseči obliki zelo dobro izpade, saj se spusti do 60 cm globoko.

Smiljka je uporabna tudi za sajenje na grobove.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem