Šlajer, latasta sadrenka

Gypsophila paniculata
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
junij
julij
avgust

Šlajer
Slika: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz (1885), BioLib.de

Latasta sadrenka ali šlajer je zelnata trajnica, ki zraste od 40 do 120 cm visoko in prav tako široko. Razvije korenino, ki je podobna korenini pese in lahko doseže dolžino preko 2 metra. Stebla so pokončna in močno razvejana. Stebla so gola, razen v spodnjem delu, kjer so prekrita z mehkimi dlačicami. Listi so suličasti in na koncu močno ošiljeni. Dolgi so od 2 do 7 cm in široki od 2,5 do 10 mm. Na koncu stebel se v poletju razvijejo številni drobni beli cvetovi. Cvetovi imajo premer okoli 4 mm. Žužkocvetka.

Sorte: 
  • 'Compacta Plena' – nizka sorta, cvetovi rožnati ali beli;
  • 'Flamingo' – pastelno rožnati cvetovi;
  • 'Pink Star' – cvetovi v središču temno rožnati, nizka sorta;
  • 'Rosenschleier' – nizka sorta, cvetovi rožnati;
  • 'Schneeflocke' – beli cvetovi.
Rastišče: 

Šlajer uspeva na peščenih in ilovnatih vrtnih tleh, ki morajo biti dobro odcedna. Potrebuje nevtralna ali alkalna (apnenčasta) tla. Na kislih tleh ne uspeva. Ne prenaša pozimi mokrih tal. Potrebuje polno sonce in uspeva tudi v polsenci. Prenese zimske temperature do -20 stopinj Celzija.

Nega: 

Zelo nezahtevna rastlina. Jeseni jo porežemo do tal. Po potrebi zalivamo.

Razmnoževanje: 

S semeni spomladi. Ko so sejančki dovolj veliki, jih presadimo v lončke, nato pa poleti na stalne grede.

Jeseni ali spomladi z delitvijo. Večje rastline posadimo na stalno mesto, manjše, pa preko zime posadimo v lončke in prezimimo v rastlinjaku.

Uporaba: 

Šlajer je zelo privlačna okrasna trajnica, ki jo sadimo zaradi lepega nežnega videza. Primeren je za sajenje na grede s trajnicami, kjer ga sadimo posamično ali v skupinah. Ena polno razvita rastlina lahko zavzame tudi do en kvadratni meter prostora, zato jim namenimo dovolj prostora. Sadimo ga lahko v posode, za obrobke in v skalnjak.

Uporablja se za rezano cvetje. Zelo priljubljena rastlina v cvetličarstvu.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem