Skalna zlatenka

Aurinia saxatilis
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rumena
Čas cvetenja: 
april
maj
junij

Skalna zelenka (ali skalni grobeljnik) je vednozelena zelnata trajnica, ki zraste 20 do 30 cm visoko. Je gomilaste rasti in ustvari gomile do 0,5 m v premeru. Listi so sivkasto zeleni. Na steblih se razvijejo socvetja majhnih rumenih cvetov. Cvetovi imajo prijeten vonj. Žužkocvetka. Oprašujejo čebele, čmrlji in metulji. Privlači živali.

Sorte: 
  • 'Citrina' – cvetovi pastelno rumene barve,
  • 'Compacta' – zelo strnjena rast,
  • 'Dudley Neville' – zlatorumeni cvetovi,
  • 'Variegata' – kremasto marmorirani listi.
Rastišče: 

Skalna zelenka uspeva na peščenih in ilovnatih vrtnih tleh, ki morajo biti dobro odcedna. Ne prenaša mokrih tal. Ko se vraste, dobro prenaša sušo. Potrebuje polno sonce na srednje rodovitnih tleh.

Nega: 

Nezahtevna trajnica. Po cvetenju jo porežemo, da ohranimo strnjeno rast.

Lahko jo napadejo uši.

Razmnoževanje: 

Semena sejemo spomladi v rastlinjaku. Kalijo do 14 dni. Ko so dovolj veliki, jih presadimo v lončke. Poleti jih presadimo na stalna mesta. Maja lahko sejemo na prosto na grede, poleti pa sejančke presadimo na stalna mesta.

Zgodaj spomladi in jeseni lahko razmnožujemo z delitvijo. Na začetku poletja lahko razmnožujemo z zelenimi potaknjenci.

Uporaba: 

Skalna zelenka je priljubljena okrasna trajnica zaradi bogatega cvetenja v rumeni barvi. Sadimo jo na grede, v skalnjak, na zidove in posode. Obnese se v manjših skupinah ali kot pokrovna rastlina. Zelo primerna za vrtove, kjer dajemo velik poudarek vonjavam. Primerna je tudi za gojenje na opečnatih ali kamnitih zidovih.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem