Rman, jermanec

Achillea millefolium
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
rdeča
rožnata
Čas cvetenja: 
maj
junij
julij
avgust
september

Rman
Slika: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz (1885), BioLib.de

Rman je zelnata trajnica, ki zraste od 20 do 100 cm visoko. Ima pokončna stebla, ki odganjajo iz korenike. Korenika ima zelo razvejano rast. Listi so enakomerno porazdeljeni po steblu v spirali. Listi so dolgi 5 do 20 cm, debeli, dlakavi in dvakrat ali trikrat pernato deljeni. Cvetovi so v češuljah. So bele, rožnate ali rdeče barve. Žužkocvetka. Privlači čebele, polonice, metulje in ose najezdnice.

Sorte: 

Na trgu je večje število okrasnih sort rmana.

  • 'Cerise Queen' – zraste do 50 cm, cveti rdeče,
  • 'Crimson Beauty' – zraste do 60 cm, cveti rdeče,
  • 'Kelway' – zraste do 50 cm, cveti temno rdeče,
  • 'Lilac Beauty' – zraste do 60 cm, cveti vijolično,
  • 'Red Beauty' – zraste do 70 cm, cveti škrlatno rdeče,
  • 'Wesersandstein' – zraste do 80 cm, cveti bakreno rdeče.
Rastišče: 

Uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Bolje mu ustrezajo dobro odcedna tla na sončnem mestu. Prenaša tudi senco. Zelo dobro se obnese na revnih tleh in na apnenčastih tleh. Dobro prenaša sušo. Če ga suša zaradi dolgotrajnosti prizadene, se hitro opomore. Prenese zimske temperature do -25 stopinj Celzija.

Nega: 

Nezahtevna in robustna trajnica. Lahko jo redno obrezujemo.

Razmnoževanje: 

S semeni spomladi. Semena kalijo od 4 do 12 tednov. Semena sejemo na setvene grede. Ko so sejančki dovolj veliki, jih lahko presadimo na stalno mesto.

Jeseni ali spomladi lahko razdelimo rastlino. Posamezne rastline posadimo na stalno mesto.

S potaknjenci spomladi. Spomladi naberemo 10 cm visoke poganjke, ki jih posadimo v lončke. Na toplem in svetlem mestu se bodo ukoreninili v približno treh tednih.

Uporaba: 

Rman sadimo v manjših ali večjih skupinah na grede, v posode in na trato. Za trato je primeren, ker dobro prenaša obrezovanje in tlačenje zaradi hoje. Uporabljamo ga tudi kot pokrovno rastlino.

Sadimo ga lahko tudi v zelenjavni vrt. Je zelo dobra soseda, saj odbija določene škodljivce (hrošče, muhe in mravlje) in privlači ose najezdnice, ki uničujejo številne škodljivce. Prav tako privlači polonice.

Je odlična rastlina za naravni vrt. Njeni cvetovi so polni nektarja in je zato medonosna rastlina. Poleg čebel in čmrljev cvetove obiskujejo tudi metulji.

Rman pospešuje razgradnjo komposta.

Listi se uporabljajo v prehrani. Lahko jih uporabimo kot nadomestek za hmelj pri varjenju piva. Iz listov lahko skuhamo čaj.

Pripravke iz rmana uporabljamo za blaženje vnetij, prebavnih težav, znojenja in ustavljanje krvavitev. V kombinaciji z nekaterimi drugimi rastlinami se uporablja za zdravljenje gripe in prehlada.

Opozorila: 

Prekomerno uživanje rmana in pripravkov iz rmana lahko povzroči kožne izpuščaje.

Rman se zelo hitro širi po gredah in lahko postane invaziven.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem