Resasta kokarda

Gaillardia aristata
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
pisana
rdeča
rumena
Čas cvetenja: 
junij
julij
avgust
september

Resasta kokarda je kratkoživa zelnata trajnica, ki izvira iz Severne Amerike. Zraste od 20 do 60 cm visoko. Razvije koreniko. Listi so nameščeni bazalno in premenjalno po steblu. Na otip so grobi. So suličasti, dolgi od 5 do 15 cm in široki do 2,5 cm. Listni rob je lahko nazobčan ali gladek. Cvetovi so rumeni ali pa rumeni in rdeči. Žužkocvetka.

Rastišče: 

Resasta kokarda uspeva na peščenih in ilovnatih vrtnih tleh. Tla morajo biti bogata s hranili. Ne prenaša težkih in vlažnih tal. Uspeva na polnem soncu in v polsenci. Prenese zimske temperature do -10 stopinj Celzija.

Nega: 

Grede, kamor posadimo kokarde, temeljito pognojimo. Redno odstranjujemo odcvetele cvetove, da spodbujamo tvorbo novih cvetov. Konec septembra cvetna stebla porežemo tik nad spodnjimi listi. Rastline prekrijemo z debelo plastjo zastirke, da jih zaščitimo pred zimskim mrazom.

Razmnoževanje: 

S semeni spomladi na setvene pladnje. Ko so sejančki dovolj veliki, jih presadimo v lončke. Na začetku poletja jih posadimo na grede. Razmnoževanje s semeni je zelo uspešno.

Uporaba: 

Resasta kokarda je primerna za poletne zasaditve cvetočih trajnic. Sadimo jo v velikih skupinah na grede, kjer jo kombiniramo z drugimi enako visokimi trajnicami. Cveti neprestano do konca septembra.

Uporabljamo za rezano cvetje. Cvetna stebla porežemo zgodaj zjutraj.

Opozorila: 

Če kokarde pustimo cveteti pozno v jesen, se lahko izčrpajo in zaradi tega propadejo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem