Rdečelistni vimček

Epimedium x rubrum
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rdeča
Čas cvetenja: 
maj
junij

Rdečelistni vimček je zelnata vednozelena trajnica, ki zraste do 30 cm visoko. Ima grmičasto rast. Listi so srčasti in dolgi od 4 do 8 cm. Spodnja listna ploskev je svetlo zelena, zgornja listna ploskev pa temno zelena in pokrita z dlačicami. Na listnem robu so svetle in navzgor obrnjene bodice. Mladi listi so rdečkasti. V jeseni se listi ponovno obarvajo rdečkasto. Cvetovi imajo 4 čašne liste, ki so zelenkasto ali rdečkasto obarvani in se odprejo navzdol. Štirje venčni listi so temno rdeči in dvakrat tako veliki kot čašni listi. Na njih ležijo svetlo rumeni lističi z nektarjem. Cvetovi imajo premer okoli 2 cm. Žužkocvetka. Oprašujejo čebele in čmrlji.

Rastišče: 

Rdečelistni vimček uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Tla morajo biti dobro odcedna in vlažna. Potrebuje s hranili bogata tla. Starejše rastline dobro prenašajo sušo. Uspeva v polsenci. Prenese zimske temperature do -20 stopinj Celzija. Potrebuje zaščito pred mrzlimi vetrovi.

Nega: 

Nezahtevna trajnica. Po potrebi zalivamo. Ob koncu zime porežemo liste do tal.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo z delitvijo takoj po cvetenju ali pa jeseni.

Uporaba: 

Rdečelistni vimček uporabljamo kot pokrovno rastlino na delih vrta, ki so del dneva v senci. Sadimo ga lahko na grede s trajnicami, za obrobke in v skalnjaku.

Zanimivosti: 

Rdečelistni vimček je križanec med alpskim vimčkom in velikocvetnim vimčkom.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem