Rdeča špajka

Centranthus ruber
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rožnata
Čas cvetenja: 
april
maj
junij
julij
avgust
september
oktober

Rdeča špajka

Rdeča špajka

Navadna rdeča špajka je trajnica grmičaste oblike. Zraste od 30 do 80 cm visoko. Spodnji del rastline običajno oleseni. Listi na spodnjem delu stebla so pecljati, na zgornjem delu pa sedeči. Nameščeni so v parih. So suličasti, dolgi od 5 do 8 cm in sivo-zelene barve. Cvetovi so v socvetjih. Običajno so rožnati ali beli. Približno 10 % rastlin vzgojenih iz semen ima bele cvetove. Žužkocvetka. Oprašujejo čebele, čmrlji in metulji.

Sorte: 
  • 'Albus' – cvetovi bele barve.
  • 'Coccineus' – cvetovi rdeče barve.
Rastišče: 

Navadna rdeča špajka dobro uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Zelo dobro uspeva na apnenčastih tleh. Bolje uspeva na dobro odcednih tleh. Dobro uspeva na revnih tleh in dobro prenaša sušo. Potrebuje polno sonce, uspeva pa tudi v polsenci. Izpostavljenost soli ji ne škoduje. Prenaša zimske temperature do -15 stopinj Celzija. Uspeva tudi na zidovih in v skalnih razpokah.

Nega: 

Nezahtevna trajnica. Jeseni obrežemo stebla. Ker se intenzivno razmnožuje s semeni, redno odstranjujemo odcvetele cvetove. Zelo redko jo napadejo bolezni in škodljivci.

Razmnoževanje: 

S semeni. Aprila in marca sejemo na grede. Spomladi lahko razmnožujemo tudi z delitvijo

Uporaba: 

Navadno rdečo špajko sadimo na grede. Če med seboj zmešamo sorte z različnimi barvami cvetov, lahko dobimo zanimivo pisano gredo. Sadimo tudi na zidove, v skalnjak in na zidove. Zelo dobro se obnese v sredozemskem vrtu in na vrtovih ob obali, ki so izpostavljeni slanemu pršcu. Dobro uspeva tudi na sušnih vrtovih Krasa in Notranjske.

Uporabljamo jo za rezano cvetje.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem