Rdeča krizantema

Tanacetum coccineum
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rdeča
Čas cvetenja: 
maj
junij
julij
avgust

Rdeča krizantema je grmičasta trajnica, ki zraste od 25 do 60 cm visoko. Je grmičaste rasti. Listi so svetlo zeleni, dvojno pernati in ovalne ali jajčaste oblike. Dolgi so do 8 cm in široki do 4 cm. Cvetovi so rdeče barve z rumenim središčem. Žužkocvetka. Privlači metulje.

Sorte: 
  • 'Eileen May Robinson' – rožnati cvetovi, zraste do 75 cm visoko;
  • 'James Kellway' – rdeči cvetovi, zraste do 75 cm visoko;
  • 'Robinson's Pink' – temno rožnati cvetovi;
Rastišče: 

Rdeča krizantema uspeva v vseh vrstah vrtnih tal, ne mara le najtežjih glinenih tal. Tla morajo biti dobro odcedna. Najbolje uspeva na kislih ali nevtralnih peščenih tleh. Potrebuje polno sonce. Če je zasenčena, ima manj cvetov.

Nega: 

Nezahtevna trajnica. Redno odstranjujemo odcvetele cvetove, da spodbujamo tvorbo novih cvetov. Po cvetenju jo lahko močno porežemo, da spodbudimo tvorbo listov. Lahko jo napadejo uši.

Razmnoževanje: 

S semeni in z delitvijo. Spomladi sejemo v posode v rastlinjaku. Ko so sejančki dovolj veliki, jih presadimo v lončke, kjer naj bodo vse do naslednje pomladi. Prezimujemo jih v rastlinjaku. Na prosto jih presadimo ob koncu pomladi ali na začetku poletja eno leto po tem, ko smo jih posejali.

Rastline delimo spomladi in jih posadimo na stalno mesto

Uporaba: 

Rdeča krizantema je zelo privlačna trajnica zaradi listov in cvetov. Sadimo jo lahko za obrobke, na vogale gred, na grede s trajnicami posamično ali v manjših skupinah. Zelo lepo se obnesejo v posodah.

Uporabljamo jo za rezano cvetje in suho cvetje.

Posušene cvetne glavice se uporabljajo za odganjanje insektov. Če glavice zmeljemo v prah, jih lahko uporabimo kot insekticid.

Opozorila: 

Stik z rastlino lahko povzroči alergijsko kožno reakcijo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem