Planinski ostrožnik

Delphinium elatum
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
modra
Čas cvetenja: 
junij
julij

Planinski ostrožnik

Planinski ostrožnik je zelnata trajnica, ki zraste do 100 cm visoko. Temno zeleni listi so dlanasto deljeni, krpati s tremi do sedmimi krpami. Modri cvetovi so v grozdastih socvetjih in polna nektarja. Žužkocvetka. Privlači metulje.

Sorte: 
  • 'Dasante Blue' – zraste do 85 cm visoko, temno modri cvetovi z vijoličnimi madeži;
  • 'Sweethearts' – zraste do 2,5 m visoko, cvetovi so rožnati.
Rastišče: 

Planinski ostrožnik uspeva na vseh vrstah vrtnih tal, ki pa morajo biti dobro odcedna. Ne prenaša zastajajoče vode. Bolje uspeva na lažjih tleh z več primešanega peska. Potrebuje polno sonce, zaščito pred vetrom in veliko hranil.

Nega: 

Redno gnojimo s kompostom ali hlevskim gnojem. Odstranjujemo odcvetele cvetove, da podaljšujemo cvetenje. Ko doseže višino 50 cm, postavimo oporo, da veter ne bo poškodoval stebel s cvetovi. Jeseni ga porežemo do tal in prekrijemo z debelo plastjo zastirke. Potrebuje zaščito pred polži, redno moramo zatirati gosenice in druge škodljivce. Lahko se okuži z glivičnimi in virusnimi boleznimi.

Vsakih nekaj let moramo posaditi nove rastline, ker planinski ostrožnik ni dolgoživa trajnica.

Razmnoževanje: 

Zgodaj spomladi razmnožujemo z bazalnimi potaknjenci. Lahko razmnožujemo tudi s semeni, ki jih aprila ali maja sejemo na grede. Razmnoževanje s semeni je manj uspešno, saj semena hitro izgubljajo kaljivost. Semena moramo hraniti na temperaturi okoli 3 stopinje Celzija.

Uporaba: 

Planinski ostrožnik je zaradi modrih grozdastih socvetij zelo priljubljen. Sadimo ga v ozadja gred ali v središče okrogle grede.

Uporabljamo za rezano cvetje in suho cvetje.

Opozorila: 

Celotna rastlina je močno strupena. Najbolj strupene so mlade rastline. Ne sadimo tam, kjer se zadržujejo otroci.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem