Peresasti nagelj

Dianthus plumarius
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
rdeča
rožnata
Čas cvetenja: 
maj
junij
julij

Peresasti nagelj je zelnata vednozelena trajnica. Zraste do 30 cm visoko, izjemoma lahko doseže tudi 40 cm. Ima blazinasto rast. Steblo je štirioglato in razvejano. Listi so črtalasti do suličasti. Stebla in listi so sivozeleni. Na posameznem steblu je en ali dva cvetova, izjemoma je lahko do pet cvetov. Cvetovi so rožnati, rdeči ali beli. Imajo močan vonj. Cvetni listi so globoko narezani in imajo zelo značilen videz – spominjajo na pero (od tod tudi ime). Oprašujejo metulji.

Rastišče: 

Peresasti nagelj uspeva na dobro odcednih apnenčastih ali nevtralnih vrtnih tleh, ki so lahko peščena, ilovnata ali glinena. Ne prenaša stalne talne vlage. Uspeva na revnih tleh. Potrebuje polno sonce in ne prenaša zasenčenosti. Prenese zimske temperature do -15 stopinj Celzija.

Nega: 

Zalivamo skromno in le v najbolj sušnem obdobju. Skrbimo, da pozimi tla niso mokra. Redno odstranjujemo odcvetele cvetove, da podaljšujemo cvetenje. Spomladi pognojimo s kompostom ali hlevskim gnojem.

Peresasti nagelj potrebuje zaščito pred polži. Napadajo ga uši in različni virusi.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni spomladi. Ko so sejančki dovolj veliki, jih presadimo v lončke. Prvo zimo naj preživijo na hladnem v rastlinjaku. Razmnožujemo s potaknjenci v času cvetenja.

Uporaba: 

Peresasti nagelj je zaradi nenavadnega videza cvetov in prijetnega vonja zelo priljubljen nagelj. Sadimo ga v skalnjaku, na grede s trajnicami v posode in korita. Uspeva tudi na škarpah in suhozidih. Zelo je primeren za sajenje na kmečkem vrtu in romantičnem vrtu.

Uporabljamo za rezano cvetje.

Opozorila: 

Nekatere sorte so nagnjene k pretiranemu cvetenju in se lahko tako izčrpajo, da propadejo. Te sorte moramo bolj intenzivno gnojiti, da razvijejo več listja.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem