Pehtranov rman

Achillea ptarmica
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
julij
avgust
september

Pehtranov rman
Slika: Flora Batava. Volume 3 (1814), BioLib.de

Pehtranov rman je zelnata trajnica, ki zraste 30 do 60 cm visoko, izjemoma tudi do 100 cm. Listi so premenjalno nameščeni, suličasti z drobno nažaganim listnim robom. Zgornja listna ploskev je običajno svetleča, spodnja listna ploskev redko dlakava z dolgimi dlakami. Listi so sivkasto zelene barve. Cvetovi so posamični, bele barve in premera od 0,8 do 1,6 cm. Žužkocvetka. Oprašujejo muhe, čebele. Samooplodna.

Sorte: 
  • 'Perry's white' – večji cvetovi bele barve,
  • 'Schneeball' – majhni beli cvetovi.
Rastišče: 

Uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Bolje mu ustrezajo vlažna in dobro odcedna tla. Potrebuje polno sonce in ne prenaša sence. Dlje časa živi v revnih tleh. Prenese zimske temperature do -25 stopinj Celzija. Prenese izpostavljenost soli.

Nega: 

Nezahtevna in robustna trajnica.

Razmnoževanje: 

S semeni spomladi. Semena kalijo od 4 do 12 tednov. Semena sejemo na setvene grede. Poleti jih presadimo na stalno mesto.

Jeseni ali spomladi z delitvijo. Posamezne rastline posadimo na stalno mesto.

S potaknjenci spomladi. Spomladi naberemo 10 cm visoke poganjke, ki jih posadimo v lončke. Na toplem in svetlem mestu se bodo ukoreninili v približno treh tednih

Uporaba: 

Pehtranov rman sadimo posamično ali v skupinah na grede, v posode in v skalnjak. Kombiniramo ga lahko z drugimi podobno visokimi trajnicami.

Liste lahko uporabljamo za odganjanje žuželk.

Opozorila: 

Pehtranov rman se hitro razrašča preko korenike in postane invaziven.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem