Okrogloglavi bodoglavec

Echinops sphaerocephalus
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
modra
Čas cvetenja: 
junij
julij
avgust

Okrogloglavi bodoglavec je zelnata trajnica, ki zraste od 50 do 180 cm visoko. Je pokončno razvejane rasti. Stebla so rahlo zgubana in dlakava. Listi so veliki, zeleni, mehki na otip, z ostro nazobčanim listnim robom in ošiljenimi bodicami. Zgornja listna ploskev je dlakava in lepljiva, spodnja listna ploskev pa gosto dlakava z drobnimi dlačicami bele barve. Na vrhu posameznega stebla je skoraj povsem kroglasto socvetje premera do 6 cm. Cvetovi so beli ali modrosivi. Cvetove oprašujejo čebele, čmrlji, ose in metulji. Semena so dolga 7 do 8 mm. Dozorijo septembra ali oktobra.

Sorte: 

Na trgu je več različnih sort.

  • 'Artic Glow' - cvetovi bele barve;
  • 'Niveus' - cvetovi bele barve.
Rastišče: 

Okrogloglavi bodoglavec uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Potrebuje dobro odcedna in s hranili bogata tla na polnem soncu. Prenaša polsenco, v senci ne uspeva. Starejše rastline dobro prenašajo sušne razmere. Potrebuje polno sonce, uspeva pa tudi v polsenci. Prenaša zimske temperature pod -20 stopinj Celzija.

Nega: 

Ko odcveti, porežemo cvetove, da se ne razmnožuje. Zgodaj spomladi porežemo vsa stebla, ki jih je poškodoval mraz. Lahko ga napadejo uši.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni spomladi. Semena sejemo na grede sredi pomladi. Spomladi in jeseni razmnožujemo z delitvijo. Pozimi lahko razmnožujemo s potaknjenci iz korenin.

Uporaba: 

Okrogloglavi bodoglavec je privlačna trajnica, ki svoje mesto najde v številnih vrtovih zaradi srebrnkasto sivomodrega videza cvetov. Sadimo ga na grede v manjših ali večjih skupinah in za obrobke.

Cvetovi se uporabljajo za rezano cvetje in suho cvetje.

Zanimivosti: 

Cvetovi se ob dežju zaprejo.

Opozorila: 

Pri delu z rastlino uporabljamo zaščitne rokavice, da nas bodice na listih ne poškodujejo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem