Navadna rudbekija

Rudbeckia laciniata
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rumena
Čas cvetenja: 
avgust
september
oktober

Navadna rudbekija je zelnata trajnica, ki zraste od 50 do 300 cm visoko. Ustvari dolge korenike, iz katerih odganja in se širi. Stebla so pokončna in gola. Listi so nameščeni premenjalno. So 3 do 5 delni. Listni rob je lahko gladek ali nažagan. Spodnji listi so lahko do 50 cm dolgi in do 25 cm široki. Zgornji listi so nekoliko manjši. Cvetovi so cvetni koški široki od 7 do 15 cm. So rumene barve, središče pa je zelenkasto rumene barve. Žužkocvetka. Oprašujejo čebele in čmrlji. Privablja ptice.

Sorte: 

Na trgu so številne sorte.

Rastišče: 

Navadna rudbekija uspeva na ilovnatih in glinenih vrtnih tleh. Potrebuje stalno vlažna tla in bolje uspeva na dobro odcednih tleh. Potrebuje polno sonce, uspeva pa tudi v polsenci. Vetrovne razmere dobro prenaša in veter je ne poškoduje. Prenese zimske temperature do -25 stopinj Celzija.

Nega: 

Nezahtevna trajnica. V sušnih obdobjih dnevno izdatno zalivamo. Jeseni po cvetenju porežemo do tal.

Razmnoževanje: 

Uspešno razmnožujemo z delitvijo spomladi ali jeseni.

Uporaba: 

Rudbekija je priljubljena okrasna trajnica za pozno poletne in jesenske zasaditve. Sadimo jo masovno na grede ali v različno velikih skupinah med druge enako visoke trajnice.

Uporabljamo za rezano cvetje.

Opozorila: 

Navadna rudbekija je strupena za govedo, ovce in prašiče.

Z odganjanjem iz korenin se hitro širi, zato jo moramo redno odstranjevati. V naravi je invazivna rastlina in jo zatiramo.
 

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem