Navadna barvilnica

Phytolacca decandra
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
rožnata
Čas cvetenja: 
junij
julij
avgust
september

Navadna barvilnica je zelnata trajnica, ki lahko zraste do 2 m visoko. Steblo je zeleno ali vijolično. Ustvari belo glavno korenino, ki raste naravnost navzdol. Iz nje izraščajo stranske korenine. Ima grmičasto rast. Čisti so veliki, enostavni in jajčasti do suličasti. Imajo neprijeten vonj. Cvetovi so v visečih grozdastih socvetjih bele ali rožnate barve. Iz njih se razvijejo. Plodovi, ki so temno vijolične ali črne barve.

Rastišče: 

Uspeva na vseh vrstah vrtnih tal, najbolje pa uspeva na ilovnatih in glinenih, a dobro odcednih tleh. Potrebuje polno sonce, uspeva tudi v polsenci. Prenaša zelo nizke zimske temperature. Ne prenaša slanih tal.

Nega: 

Nezahtevna trajnica. Redno zalivamo v sušnih dneh.

Razmnoževanje: 

Navadno barvilnico razmnožujejo ptiči z raznašanjem semen. Razmnožujemo jo lahko jeseni s semeni ali pa z delitvijo glavne korenine spomladi.

Uporaba: 

Navadna barvilnica je zanimiva okrasna trajnica, ki jo sadimo zaradi zanimive rasti, barve plodov in stebel. Zaradi velikosti jo sadimo posamično na velike grede ali na druga primerna mesta.

Iz rastline je mogoče izdelati barvilo. Iz korenine se izdeluje milo.

Uporablja se v homeopatiji.

Plodovi so hrana za ptice.

Opozorila: 

Navadna barvilnica je v celoti strupena rastlina. Pri ravnanju z rastlino se zaščitimo z rokavicami in pazimo, da rastlinski sok ne pride v stik s kožo. Ob stiku kože z rastlinskim sokom prizadeto mesto takoj izdatno speremo z vodo. Plodovi so zelo strupeni in jih ne smemo zaužiti. Ne sadimo na vrtove, kjer se zadržujejo otroci in v bližino otroških igrišč. Najbolj strupeni del rastline je korenina.

Ko jo enkrat nasadimo na vrt, jo je zelo težko odstraniti. Poganjke požene iz majhnih ostankov korenine v zemlji. Po vrtu se lahko sama širi s semeni.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem