Nageljček

Dianthus plumarius
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
rdeča
rožnata
Čas cvetenja: 
april
maj
junij
julij

Nageljček je zelnata trajnica, ki zraste od 20 do 30 cm visoko, izjemoma do 40 cm. Stebla so modrozelena in štirioglata. Listi so ozki, suličasti lahko tudi črtalasti, široki od enega do 4 mm. Konica lista je ošiljena. Na posameznem steblu je en ali dva cvetova izjemoma jih je lahko do 5. Cvetovi so beli, rožnati ali rdeči. Imajo značilen vonj. Žužkocvetka. Oprašujejo metulji.

Sorte: 

Na trgu je večje število različnih sort, ki se med seboj razlikujejo po barvi cvetov in velikosti. Nekateri sorte imajo dvo ali večbarvne cvetove.

Rastišče: 

Nageljček uspeva na peščenih, ilovnatih in glinenih tleh, ki morajo biti dobro odcedna. Uspeva na nevtralnih in alkalnih tleh, kislih tal ne prenese. Uspeva na zelo revnih tleh in ga lahko sadimo tudi na mesta z zelo malo zemlje (npr. zidovi). Potrebuje polno sonce, uspeva tudi v polsenci. Prenese nizke zimske temperature. Dobro prenaša sušne razmere.

Nega: 

Nezahtevna rastlina za nego. Pazimo, da ne zalivamo preveč.

Po nekaj letih rastline izgubijo lep videz, zato jih nadomestimo z novimi.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni spomladi. Semena posejemo na setvene pladnje v rastlinjaku ali na drugem toplem mestu. Ko so sejančki dovolj veliki, jih presadimo v lončke. Prvo zimo naj prezimijo v rastlinjaku, potem pa jih lahko presadimo na prosto.

V času cvetenja s potaknjenci. Potaknjenci naj imajo 4 pare listov.

Uporaba: 

Nageljček je zanimiva in privlačna rastlina, ki jo sadimo v skalnjak, na grede, v posode in tudi na suhozide in druge zidove. Primerni so za ozelenitev zidov teras.

Uporabljamo ga za rezano cvetje.

Opozorila: 

Nekatere sorte lahko tako intenzivno cvetijo, da jih to uniči. Takšne sorte sadimo v bogatejšo zemljo, da naredijo več listov in jim prvo leto odstranjujemo cvetove.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem