Nagelj

Dianthus sp.
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
rdeča
rožnata
Čas cvetenja: 
april
maj
junij
julij
avgust
september
oktober
november

Rod nageljnov obsega več kot 300 različnih vrst. Nageljni so enoletnice, dvoletnice ali trajnice, nekateri pa so tudi polgrmi. Koreninski sistem je močno razvit in nekatere vrste ustvarijo korenike. Rast je pokončna. Razvijejo enostavno pokončno steblo ali razvejano steblo. Stebla so lahko okrogla ali oglata. Listi so enostavni in nameščeni nasprotno. Listi so črtalasti, suličasti ali jajčasti. Cvetovi so posamični ali v socvetjih. Cvetovi imajo močan in značilen vonj. Cvetovi so lahko beli, rožnati ali temno rdeči in vseh možnih odtenkov med temi barvami. Nagelj cveti, kadar so temperature nad 10 stopinj Celzija. Semena se razvijejo v podolgovati ali jajčasti kapsuli. Kapsula se na vrhu odpre in iz nje izpade od 40 do 100 semen. Oprašujejo metulji.

Sorte: 

Nageljne zelo intenzivno križajo. Na trgu je več kot 27.000 različnih sort, število pa se vsako leto poveča.

Rastišče: 

Nageljni uspevajo na vseh vrstah vrtnih tal, ki pa morajo biti vlažna in dobro odcedna. Bolje uspevajo na apnenčastih tleh, nekatere vrste pa ne prenašajo kislih tal. Potrebujejo polno sonce. Ne prenaša nizkih zimskih temperatur in sence. Večina vrst prenaša izpostavljenost soli in zračnemu onesnaženju.

Nega: 

Nageljni zahtevajo redno gnojenje in zmerno zalivanje. Odstranjujemo odcvetele cvetove, da podaljšujemo čas cvetenja. V zimskem času dvoletne vrste prenesemo na prezimno mesto. Potrebujejo zaščito pred škodljivci.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni zgodaj spomladi. Semena vzkalijo po 2 do 3 tednih pri temperaturi okoli 15 stopinj Celzija. Razmnožujemo tudi s potaknjenci, ki jih pridobimo iz necvetočih poganjkov.

Uporaba: 

Nageljni so zelo priljubljene okrasne rastline zaradi zanimivih in privlačnih cvetov ter prijetnega in intenzivnega vonja. Gorenjska je znana po tem, da so v preteklosti bile hiše okrašene z nageljni. Gospodinje so med seboj tekmovale, katera bo imela lepše in bolj bujno cvetoče nageljne na okenskih policah in balkonih.

Nageljne sadimo v korita in cvetlične posode. Zelo dobro se obnese na okenskih policah. Gojimo jih lahko tudi na gredah masovno ali v manjših skupinah. Ta način je primeren le za območja ob morju.

Nageljni so primerni za rezano cvetje.

Zanimivosti: 

Nageljni imajo številne simbolne pomene. Nagelj predstavlja ljubezen in zakonsko zvezo. Rdeči nagelj je simbol delavstva in pri nas ga nosijo delavci 1. maja na praznik dela. Nagelj je tudi simbol prijateljstva.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem