Kukavičja lučka, kukavičja lučca

Lychnis flos-cuculi
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rožnata
Čas cvetenja: 
maj
junij
julij
avgust

Kukavičja lučka
Slika: Flora Batava, Volume 1 (1800), BioLib.de

Kukavičja lučka je zelnata trajnica, ki zraste 30 do 90 cm visoko. Iz korenike izrašča več krajših stebel z listi in daljše steblo s cvetovi. Stebla so razvejana in dlakava. Listi so v spodnjem delu lopatičasti, v zgornjem delu pa suličasti. Rožnati cvetovi imajo premer od 3 do 4 cm. So rožnati. Plod je kapsula velika od 6 do 10 mm in vsebuje več drobnih semen. Žužkocvetka, oprašujejo čebele, čmrlji in metulji.

Sorte: 
  • 'Nana' – pritlikava oblika, ki doseže višino do 10 cm;
  • 'Alba' – cvetovi bele barve.
Rastišče: 

Kukavičja lučka je naravno razširjena v Sloveniji na vlažnih rastiščih vse do 1400 m nadmorske višine. Uspeva na vseh vrstah vrtnih tal, ki pa morajo biti dobro odcedna in stalno vlažna. Uspeva na polnem soncu in v polsenci. Uspeva na mokrih tleh. Prenese zelo nizke zimske temperature.

Nega: 

Nezahtevna trajnica. Redno odstranjujemo odcvetele cvetove, da podaljšujemo čas cvetenja.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni jeseni ali spomladi in delitvijo zgodaj spomladi.

Uporaba: 

Kukavičja lučka je primerna za grede s trajnicami, ki potrebujejo bolj vlažna tla in za obrobke. Zelo dobro se obnese na naravnem vrtu in je primerna za obrobljanje močvirnega pasu na vodnem vrtu. Zaradi dolgotrajnega cvetenja je primerna za poletne grede.

Zanimivosti: 

Na steblih se pojavljajo penasti kupčki. Ti kupčki so razlog za ime, saj so menili, da gre za pljunke kukavice (ptice). V resnici gre za izloček kože ličink iz rodu Cikadinae, ki se na zraku speni. Ta izloček ščiti ličinko pred rastlinojedci, posledično pa tudi rastlino.

Opozorila: 

Rastlina je strupena.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem