Kavkaški repnjak

Arabis caucasica
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
april
maj
junij

Kavkaški repnjak je vednozelena zelnata trajnica, ki zraste od 10 do 20 cm visoko. Raste nizko pri tleh in lahko pokrije do 1 m2 tal. Listi so rahlo nazobčani in dlakavi. Drobni beli cvetovi so v socvetjih in imajo značilen ter močan vonj. Žužkocvetka. Oprašujejo čebele, čmrlji in metulji.

Sorte: 
  • 'Flore Peno' – dvojni beli cvetovi premera okoli 2 cm,
  • 'Sulphurea' – rumenkasti cvetovi,
  • 'Variegata' – cvetovi rumeno marmorirani.
Rastišče: 

Kavkaški repnjak uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Potrebuje revna in dobro odcedna tla. Dobro prenaša visoke temperature in sušne razmere. Potrebuje polno sonce, uspeva pa tudi v polsenci. Prenese zimske temperature do -15 stopinj Celzija.

Nega: 

Nezahtevna trajnica. Po potrebi potrebuje zaščito pred ušmi. V hladnejših krajih jo sadimo na zavetna mesta in po potrebi zaščitimo pred zimskim mrazom. Slabo prenaša posege v območje korenin, zato ga ne presajamo.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo z zelenimi potaknjenci poleti. S semeni razmnožujemo tako ko dozorijo. Kalijo 2 do 3 tedne pri temperaturah nad 20 stopinj Celzija.

Uporaba: 

Kavkaški repnjak je priljubljena okrasna trajnica zaradi zanimivih cvetov, listja, prijetnega vonja in sposobnosti, da prekrije tla. Sadimo jo v skalnjake, na dvorišča, ob peščene poti in v posode.

Uporablja se za rezano cvetje.

Opozorila: 

Kavkaški repnjak se lahko pretirano razraste, zato ga po potrebi odstranjujemo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem