Kavkaška homulica

Sedum spurium, Phedimus spurius
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rožnata
Čas cvetenja: 
junij
julij
avgust
september

Kavkaška homulica je zelnata trajnica. Ima plazečo rast in s poganjki dobro prekrije tla. Stebla so gola ali na redko posuta z dlačicami. Dolga so do 15 cm. Mesnati listi so lopatičasti ali jajčasti, dolgi do 3,5 cm in široki do 1,2 cm. Na koncu stebel se razvijejo socvetja z do 30 majhnimi cvetovi rožnate barve. Cvetovi so zvezdaste oblike premera do 1 cm.

Sorte: 
  • 'Album Superbum' – beli cvetovi, svetlo zeleni listi.
  • 'Purpurteppich' – rdečerjavi listi in rdeči cvetovi.
  • 'Roseum Superbum' – rožnati cvetovi.
  • 'Schorbuser Blut' – rdečevijolični cvetovi in temno vijolični listi.
  • 'Sunset Cloud' – rožnato-oranžni cvetovi.
  • 'Tricolor' – listi so obrobljeni z belim in rožnatim pasom.
Rastišče: 

Kavkaška homulica uspeva na peščenih in ilovnatih vrtnih tleh. Potrebuje polno sonce in dobro odcedna tla. Prenaša sušo in uspeva na ravnih tleh. Prenese zimske temperature do -10 stopinj Celzija.

Nega: 

Nezahtevna rastlina. Dokler se dobro ne vraste, jo v sušnih obdobjih zalivamo po potrebi. Ko se začne močneje razraščati, jo redno odstranjujemo.

Razmnoževanje: 

S semeni razmnožujemo spomladi ali jeseni. Sejemo v toplo gredo, v rastlinjak ali na prosto, ko so temperature dovolj visoke.

Najlažje je razmnoževanje z delitvijo. Rastline spomladi in poleti razdelimo in posadimo na novo mesto.

Uporaba: 

Kavkaška homulica je priljubljena zaradi lepih cvetov, plazeče rasti in barve listov. Sadimo jo na grede, na sklani vrt, na zidove, škarpe, strehe in v posode.

Opozorila: 

Rastlina se lahko sama intenzivno širi z razraščanjem, zato jo je treba ob prenamnožitvi redno odstranjevati. Marsikje v Evropi velja za invazivno rastlino.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem