Kalcedonska lučka, goreča ljubezen

Lychnis chalcedonica
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rdeča
Čas cvetenja: 
junij
julij

Kalcedonska lučka je zelnata trajnica, ki zraste od 50 do 100 cm visoko. Ima kratko koreniko iz katere vsako pomlad naredi listno rozeto iz nje pa požene dlakavo, pokončno in nerazvejano steblo. Listi na steblu so v parih nasprotno nameščeni. Listi v listni rozeti so jajčasti do lopatičasti. Listi na steblu so jajčasti, lahko tudi nekoliko suličasti. Dolgi so od 5 do 12 cm in široki od 2 do 5 cm. Zgornja in spodnja listna ploskev sta pokriti z belimi dlačicami. Cvetovi se razvijejo na koncu stebla v socvetjih s po 10 do 30 cvetovi, v izjemnih primerih tudi do 50 cvetovi. Cvetovi imajo premer od 1 do 2 cm. Iz cvetov se razvijejo jajčaste semenske kapsule velike do 1 cm, ki vsebujejo več semen. Semena so temno rdečkastorjava in velika okoli 1 mm. Žužkocvetka.

Sorte: 

Na trgu so različni kultivarji, ki se med seboj razlikujejo po barvi cvetov. Cvetovi so lahko rožnati, beli, rdeli in oranžni.

Rastišče: 

Kalcedonska lučka uspeva na vseh vrstah vrtnih tal na polnem soncu ali v polsenci. Potrebuje vlažna in s hranili bogata tla. Na slabo odcednih tleh se močno skrajša čas cvetenja. Prenaša zimske temperature do -20 stopinj Celzija. Ne sadimo je na predele z močnejšim vetrom.

Nega: 

Redno odstranjujemo odcvetele cvetove, da podaljšujemo čas cvetenja. Jeseni rastline porežemo do tal. Potrebuje zaščito pred polži. Lahko jo napadejo uši.

V sušnih obdobjih redno zalivamo. Redno gnojimo.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni. Semena posejemo v lončke že jeseni, ko dozorijo in jih prezimimo v rastlinjaku ali pa zgodaj spomladi. Ko minejo spomladanske pozebe, jih presadimo na prosto.

Razmnožujemo lahko tudi z delitvijo zgodaj spomladi.

Uporaba: 

Kalcedonska lučka je zelo priljubljena in cenjena trajnica zaradi ognjeno rdečih cvetov. Sadimo jo na grede s trajnicami in za obrobke. Zelo dobro se obnese na naravnem vrtu in kmečkem vrtu. Je priljubljena poleti cvetoča trajnica.

Zanimivosti: 

Kalcedonska lučka ima veliko različnih imen. Imena, ki se še uporabljajo: kalcedonska lučca, goreča ljubezen, malteški križ, jeruzalemski križ, viteški križ, ognjena krogla, Kristusove solze idr.

Opozorila: 

Rastlina se sama s semeni intenzivno širi in je lahko invazivna

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem