Ivanjščica, velika marjetica

Leucanthemum vulgare
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
maj
junij
julij
avgust
september

Velika ivanjščica

Navadna ivanjščica
Slika: Flora Batava, Volume 1 (1800), BioLib.de

Ivanjščica je zelnata trajnica, ki zraste od 20 do 80 cm visoko. Steblo je dlakavo in izrašča iz korenike. Listi so temno zeleni. Listi so jajčasti, enostavni in nazobčani. Bazalni listi so pecljati, višje na steblu pa sedeči. Listi višje na steblu so manjši. Cvetovi so beli z rumenim središčem in premera do 5 cm. Semena ostanejo kaljiva v zemlji dve do tri leta. Žužkocvetka. Samooplodna. Oprašujejo muhe, čebele, čmrlji in hrošči.

Sorte: 
  • 'May Queen' – začne cveteti v zgodnji pomladi.
Rastišče: 

Ivanjščica uspeva na vseh vrstah vrtnih tal, ki pa morajo biti dobro odcedna. Bolje uspeva na bogatih tleh. Potrebuje polno sonce, uspeva pa tudi v polsenci. Preživi zimske temperature do -20 stopinj Celzija.

Nega: 

Nezahtevna trajnica. Redno odstranjujemo odcvetele cvetove, da spodbujamo tvorbo novih cvetov. V sušnem obdobju potrebuje redno zalivanje. Napadejo jo uši.

Razmnoževanje: 

Spomladi sejemo v rastlinjaku na setvene grede. Sejančke presadimo v lončke, poleti pa iz lončkov na stalno mesto. Spomladi in jeseni lahko razmnožujemo z delitvijo.

Uporaba: 

Navadna ivanjščica je zelo privlačna trajnica. Sadimo jo na grede s trajnicami in kot pokrovno rastlino. Primerna je tudi za obrobke. Zelo dobro se obnese tudi v manjših ali večjih skupinah v trati, kjer lahko z njo naredimo otočke belega cvetja.

Uporabljamo jo za rezano cvetje in predstavlja privlačne poletne šopke.

Opozorila: 

Stik z rastlino lahko povzroči alergijsko kožno reakcijo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem