Hermelika

Sedum spectabile, Hylotelephium spectabile
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
vijolična
Čas cvetenja: 
avgust
september
oktober

Hermelika

Hermelika ali okrasna hermelika je zelnata trajnica, ki zraste do 50 cm visoko. Sodi med sočnice. Na koreninah se ustvarijo korenikasti gomolji. Stebla so zelnata in mesnata. Na njih so premenjalno nameščeni 3 do 10 cm dolgi in 1 do 5 cm široki jajčasti, mesnati in običajno nekoliko ošiljeni listi. Listni rob je lahko gladek ali napiljeni. Listna ploskev je lahko nekoliko modrikaste barve. Majhni cvetovi so v socvetjih na koncu stebla. Cvetovi so vijolični. Krilata semena se razvijejo septembra in oktobra. Žužkocvetka.

Sorte: 
  • 'Brilliant' – svetlo rožnati cvetovi.
  • 'Iceberg' – cvetovi bele barve.

Na trgu so še številne druge sorte.

Rastišče: 

Hermelika uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Najraje ima s hranili bogata dobro odcedna tla na sončnem mestu. Uspeva tudi na revnih tleh. Prenese zelo nizke zimske temperature. Ko se dobro vrase, prenaša sušo.

Nega: 

Nezahtevna rastlina. Po cvetenju jo lahko porežemo, da ohranjamo obliko. Če pustimo, da se razvijejo semena, suha stebla porežemo ob koncu zime.

Sredi poletja jo lahko napadejo uši. Dovzetna je tudi za koreninsko gnilobo.

Razmnoževanje: 

Najbolj uspešno je razmnoževanje z delitvijo spomladi ali zgodaj poleti. Poleti lahko razmnožujemo z zelenimi potaknjenci. Potaknjence namočimo v vodi, da razvijejo korenine, nato jih posadimo na stalno mesto ali pa v posode.

Uporaba: 

Hermelika je privlačna rastlina zaradi mesnatih listov in bogatega cvetenja v poznem poletju. Sadimo jo lahko v posode, s katerimi okrasimo okenske police. Dobro se obnese tudi v posodah na terasi. Sadimo jo lahko tudi na grede posamično ali v skupinah. Primerna je za obrobke in skalni vrt. Uporabljamo jih tudi kot pokrovno rastlino (sadimo na razdalji 30 cm).

Uporabljamo za rezano cvetje in za oblikovanje

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem