Gorski glavinec

Centaurea montana
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
modra
Čas cvetenja: 
maj
junij
julij

Gorski glavinec je zelnata trajnica, ki zraste 30 do 70 cm visoko. Listi so temno zeleni, premenjalno nameščeni in jajčasti. Listni rob je cel. Listna površina je dlakava. Cvetovi so posamični, modre do vijolične barve. Žužkocvetka. Oprašujejo jo čmrlji, čebele, muhe in metulji. Samooplodna. Privablja žuželke in druge živali.

Sorte: 
  • 'Amethyst in Snow' – osrednji del cveta vijolične barve, zunanji del bele barve;
  • 'Black Sprite' – cvetovi črne ali zelo temno vijolične barve;
  • 'Gold Bullion' – listi so rumenkaste barve.
Rastišče: 

Uspeva na vseh vrstah dobro odcednih in vlažnih vrtnih tal. Ko se ukorenini, dobro prenaša krajša sušna obdobja. Potrebuje polno sonce, uspeva pa tudi v polsenci. Prenaša nizke zimske temperature do -20 stopinj Celzija. Uspeva tudi na revnih tleh.

Nega: 

Nezahtevna trajnica. V daljših sušnih obdobjih jo zalivamo. Vsake dve ali tri leta izkopljemo korenike in jih razdelimo, da ohranimo vitalnost rastlin.

Razmnoževanje: 

Spomladi razmnožujemo s semeni. Sejemo marca v rastlinjak. Sejančke presadimo v lončke, poleti pa na stalne grede.

Jeseni ga lahko razmnožujemo z delitvijo korenike. Rastline posadimo na stalna mesta.

Uporaba: 

Gorski glavinec je zelo lepa okrasna trajnica s privlačnim listjem in cvetovi. Sadimo ga na grede s trajnicami, za obrobke in v posode.

Primeren je za rezano cvetje.

Opozorila: 

Gorski glavinec se hitro širi preko korenik in lahko postane preveč agresiven. Če ga želimo odstrani z grede, moramo res odstraniti vse dele korenike, sicer bo ponovno odgnal.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem