Gololistna astra, jesenska nebina

Aster novi belgii, Symphyotrichum novi belgii
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
vijolična
Čas cvetenja: 
avgust
september
oktober

Gololistna astra je zelnata trajnica. Zraste od 100 do 150 cm visoko. Steblo in listi so goli (brez dlačic). Steblo je lahko rahlo rdečkasto. Koreninski sistem je plitev. Listi so premenjalno nameščeni, enostavni in suličasti. So temno zelene barve. Latasta socvetja imajo svetlo vijolične cvetove. Žužkocvetka. Privlači čebele in čmrlje. Je odlična čebelja paša v jesenskem času.

Sorte: 
  • 'Crimson Brocade' – cvetovi rdeče barve, zraste okoli 100 cm visoko;
  • 'Winston S. Churchill' – cvetovi rdeče barve, zraste 70 do 90 cm visoko.
Rastišče: 

Uspeva na vseh vrstah vrtnih tal, vendar ji bolj ustrezajo dobro odcedna in vlažna nekoliko bolj peščena tla. Potrebuje polno sonce, uspeva tudi v polsenci. Prenese zelo nizke zimske temperature.

Nega: 

Nezahtevna trajnica. V sušnem obdobju jo redno zalivamo. Jeseni posušena stebla s cvetovi in listi porežemo do tal. Vsake dve ali tri leta jih razdelimo, da ohranijo vitalnost.

Razmnoževanje: 

Spomladi razmnožujemo s semeni. Sejemo v toplo gredo ali na setvene pladnje. Ko so sejančki dovolj veliki, jih presadimo v lončke, kjer počakajo poletje. Poleti jih presadimo na stalne grede.

Odrasle rastline lahko spomladi in jeseni razmnožujemo z delitvijo. Sadimo jih na stalne grede.

Uporaba: 

Gololistna astra je rastlina gred s trajnicami. Je odlična spremljevalka drugih jesenskih visokih trajnic. Sadimo jo v skupine, da pride bolje do izraza. Lahko jo sadimo tudi v posode, vendar moramo paziti, da se zemlja ne izsuši preveč.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem