Drobnocvetna krizantema

Chrysanthemum indicum
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rumena
Čas cvetenja: 
avgust
september
oktober

Drobnocvetna krizantema je grmičasta trajnica, ki zraste od 25 do 100 cm visoko. Stebla so pokončna in dlakava. Temno zeleni listi so pernato deljeni, jajčasti, dolgi od 3 do 10 cm in široki od 2 do 7 cm. Cvetovi so rumeni. Žužkocvetka.

Sorte: 

Drobnocvetna krizantema se zelo aktivno uporablja za vzgojo novih križancev. Danes obstaja več kot 5.000 sort, od katerih se jih večji delež uporablja za rezano cvetje. Barve cvetov, ki se pojavljajo pri najpogostejših sortah: zlatorjava, rožnata, bela, rumena, rdeča in vijolična.

Rastišče: 

Drobnocvetna krizantema uspeva na vseh vrstah dobro odcednih vrtnih tal. Bolje ji ustrezajo apnenčasta tla. Potrebuje polno sonce na zavetnem in toplem mestu. Prenaša zimske temperature do -10 stopinj Celzija.

Nega: 

Nezahtevna trajnica. Redno odstranjujemo odcvetele cvetove, da spodbujamo tvorbo novih cvetov. Vsakih nekaj let jo spomladi razdelimo, da ohranja vitalnost.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni zgodaj poleti. Posejemo na setvene grede. Semena kalijo 10 do 20 dni. Da zagotovo skalijo, jih pred setvijo za 21 dni shranimo v hladilniku pri temperaturi 4 do 5 stopinj Celzija. Ko so sejančki dovolj veliki, jih presadimo v lončke ali pa na stalna mesta.

Spomladi lahko razmnožujemo z delitvijo. Rastline izkopljemo, razdelimo in posadimo na stalna mesta.

Uporaba: 

Drobnocvetna krizantema je lepa okrasna trajnica, ki jo sadimo zaradi cvetov in grmičastega videza. Primerna je za sajenje v grede in v posode. Lahko jo uporabimo za obrobke. Je tudi primerna za sajenje na grobovih.

Zanimivosti: 

Drobnocvetno krizantemo so začeli vzgajati na Kitajskem pred približno 2000 leti. Nato so jo prinesli na Japonsko, kjer so nadaljevali z njeno vzgojo in križanji, v 19. stoletju pa so jo prinesli v Anglijo. Naravno je razširjena v Butanu in na Kitajskem.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem