Debelačka, ižander, japonska pahisandra

Pachysandra terminalis
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
marec
april
maj

Debelačka je vednozelena trajnica nizke rasti. Zraste do 20 cm visoko. Listi so rombasti, usnjati in svetleči. Listni rob je nazobčan. Nameščeni so premenjalno. Pozimi se listi lahko obarvajo rumeno. Poganja iz koreninskih odrastkov. Cvetovi se razvijejo nad listi. So beli in slabo opazni. Imajo prijeten vonj. Žužkocvetka.

Sorte: 
  • 'Green Carpet' – temno zeleni listi,
  • 'Variegata' – listni rob je belkasto obrobljen.
Rastišče: 

Debelačka uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Potrebuje dobro odcedna tla. Slabše uspeva na zelo suhih tleh. Dobro prenaša sušo, ko se enkrat dobro vraste. Uspeva v senci in polsenci. Sonca ne prenaša. Zelo dobro uspeva pod drevesi. Prenaša zimske temperature do -25 stopinj Celzija.

Nega: 

Nezahtevna trajnica. Potrebuje zaščito pred polži.

Razmnoževanje: 

Razmnoževanje s semeni je običajno neuspešno. Razmnožujemo spomladi z delitvijo ali pa poleti s potaknjenci.

Uporaba: 

Debelačka ali japonska pahisandra je priljubljena pokrovna rastlina za senčne dele vrtov in za prekrivanje tal pod drevesi. S svetlečimi zelenimi listi popestri videz vrta. Cvetovi so dišeči, zato je zelo primerna za aromatične vrtove, kjer dajemo poudarek na vonjavah. Sadimo jo v večjih skupinah.

Opozorila: 

Debelačka se lahko sama preveč namnoži. Problematična postane na zelo vlažnih tleh in jo mormao redno odstranjevati, da ne preraste drugih rastlin.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem