Binkoštni nagelj

Dianthus gratianopolitanus
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rožnata
Čas cvetenja: 
maj
junij
julij

Binkoštni nagelj je vednozelena trajnica, ki zraste do 20 cm visoko. Raste tesno skupaj in napravi blazinice. Listi so modro zelene barve, goli, črtalasti in dolgi od 2 do 6 cm. Cvetovi so posamično na steblih. Cvetovi so rožnati, cvetni listi pa močno nazobčani. Premer cvetov je od 1,5 do 3 cm. Imajo močan vonj. Oprašujejo metulji, čebele in čmrlji.

Sorte: 
  • 'Amarant' - temno rožnati cvetovi;
  • 'Flora Pena' – dvojni cvetovi, zelo močan vonj.
Rastišče: 

Binkoštni nagelj uspeva na apnenčastih vrtnih tleh, ki morajo biti dobro odcedna. Ne prenaša velike talne vlage. Če je pozimi na mokrih tleh, začnejo korenine gniti. Potrebuje polno sonce. Prenaša slana tla. Prenese zimske temperature do -20 stopinj Celzija.

Nega: 

Zalivamo skromno in le v najbolj sušnih razmerah. Skrbimo, da pozimi tla niso mokra. Redno odstranjujemo odcvetele cvetove, da podaljšujemo cvetenje.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni spomladi. Semena kalijo 2 do 4 tedne pri temperaturi 20 stopinj Celzija. Ko so sejančki dovolj veliki, jih presadimo v lončke. Prvo zimo naj preživijo na hladnem v rastlinjaku. Drugo leto pozno pomlad jih presadimo na prosto.

Spomladi lahko razmnožujemo z delitvijo.

Uporaba: 

Binkoštni nagelj je zelo privlačna trajnica, ki jo sadimo zaradi cvetov in prijetnega vonja. Zaradi prijetnega vonja in bledo rožnate barve najde svoje mesto v romantičnem vrtu. Sadimo ga v skalnjak, na grede, za obrobke in v posode. Primeren je za sajenje na suhozide in škarpe. Lahko ga sadimo na grobove.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem