Alpski vimček

Epimedium alpinum
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rdeča
Čas cvetenja: 
maj
junij
julij

Alpski vimček
Slika: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz (1885), BioLib.de

Alpski vimček ali alpska lipica je zelnata zimzelena trajnica, ki zraste od 20 do 40 cm visoko. Steblo je razvejano. Listi so srčasti in dolgi od 4 do 8 cm. Spodnja listna ploskev je svetlo zelena, zgornja listna ploskev pa temno zelena in pokrita z dlačicami. Na listnem robu so svetle in navzgor obrnjene bodice. Cvetovi imajo 4 čašne liste, ki so zelenkasto ali rdečkasto obarvani in se odprejo navzdol. Štirje venčni listi so temno rdeči in dvakrat tako veliki kot čašni listi. Na njih ležijo svetlo rumeni lističi čevljaste oblike z nektarjem. Cvetovi imajo premer okoli 1 cm. Žužkocvetka.

Rastišče: 

Alpski vimček uspeva na peščenih in ilovnatih dobro odcednih vrtnih tleh. Potrebuje s hranili bogata tla. Starejše rastline dobro prenašajo sušo. Uspeva v polsenci in senci. Prenese zelo nizke zimske temperature.

Nega: 

Nezahtevna trajnica. Po potrebi zalivamo. Pozimi porežemo stare in suhe liste.

Uporaba: 

Alpski vimček uporabljamo kot pokrovno rastlino na senčnih delih vrta. Sadimo ga lahko na grede in za obrobke. Primeren je za senčne dele skalnjaka. Dobro se obnese pod drevesi. Uporabimo ga lahko za robove poti.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem