Vinska rutica

Ruta graveolens
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rumena
Čas cvetenja: 
junij
julij
avgust
september
Nabiranje: 
junij
julij
avgust
september
oktober
november

Vinska rutica - Ruta graveolens

Vinska rutica
Slika: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz (1885), BioLib.de

Vinska rutica je vednozelena trajnica, ki lahko raste tudi v obliki grmička. Je pokončne rasti in lahko doseže višino od 50 do 100 cm. Listi so pernato deljeni, modrikasto zelene barve. Če liste pogledamo proti svetlobi, opazimo znotraj listov kapljice eteričnega olja znotraj. Cvetovi so drobni in rumene barve. Celotna rastlina ima značilen vonj. Žužkocvetka.

Sorte: 
  • 'Jackman's Blue' – bolj čokata rast, listi močneje modro-zeleni.
Rastišče: 

Uspeva na vseh vrstah vrtnih tal, ki pa morajo biti dobro odcedna. Prenese kamnita in skalnata tla. Dobro prenaša sušo. Najbolje uspeva v polsenci, ustreza pa ji tudi polno sonce. Prenese zimske temperature do -10 stopinj Celzija, če je rastišče suho, tudi nižje.

Nega: 

Nezahtevna rastlina. Obrezujemo spomladi ali po cvetenju.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni po svetenju ali potaknjenci poleti. Razmnožuje se tudi z grebeničenjem.

Uporaba: 

Vinska rutica je priljubljena okrasna trajnica zaradi modrikaste barve listov. Sadimo jo lahko na grede s trajnicami, zeliščne grede in v zelenjavni vrt. Primerna je za skalnjak. Zaradi vonja jo lahko sadimo tudi v bližino mest, kjer se zadržujemo. Lahko jo sadimo posamično, saj je dovolj velika in privlačna rastlina, da bo privabljala poglede.

Poleti in jeseni nabiramo liste. V manjših količinah jih uporabljamo kot začimbo za solate, jagnječjih jedi, jedi iz perutnine in za paštete.

Vinska rutica se uporablja za blaženje glavobolov in menstrualnih krčev.

Vinska rutica odganja nekatere žuželke z drugih rastlin, zato jo sadimo v bližini vrtnic in malin. Posušene dele rastlin uporabljamo za odganjanje moljev.

Eterično olje se uporablja kozmetični industriji.

Mačke ne marajo vonja vinske rutice, zato jo lahko uporabljamo za odganjanje mačk.

Opozorila: 

Vinsko rutico smemo uživati samo v manjših količinah, saj je rastlina strupena. Nosečnice je ne smejo uživati.

Stik z rastlinskim sokom lahko na svetlobi povzroči alergijsko reakcijo pri občutljivih ljudeh. Z njo ravnamo v rokavicah, če pa se je dotikamo brez rokavic, pa si čim prej z milom in vodo umijemo kožo, kjer smo se vinske rutice dotikali. Poskrbimo, da z njo ne pridejo v stik otroci.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem