Veliki oman

Inula helenium
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rumena
Čas cvetenja: 
junij
julij
avgust
Nabiranje: 
oktober
november

Veliki oman - Inula helenium - cvet

Veliki oman je trajnica, ki zraste do 2 m visoko. Razvije eno ali več debelih rebrastih stebel, ki so spodaj dlakava. Koreninski sistem je razvejan in je sestavljen iz korenike dolge do 5 cm in korenin dolgih do 50 cm. Listi so jajčaste oblike z ošiljeno konico in dolgi do 50 cm. Nameščeni so premenjalno. Največji so na dnu stebla, z višino pa se manjšajo. Listni rob je nažagan. Rumeni cvetovi so v do 8 cm velikih koških. Oprašujejo metulji in čebele. Samooplodna.

Rastišče: 

Veliko oman uspeva ilovnatih in glinenih tleh vrtnih tleh, najbolj pa mu ustrezajo globoka in vlažna ilovnata vrtna tla. Potrebuje polno sonce, dobro pa uspeva tudi v polsenci.

Nega: 

Nezahtevna rastlina. Zelo dobro se odzove na pomladansko obrezovanje. Da ohrani privlačen videz, potrebuje redno obrezovanje. Dobro prenaša veter.

Primerna za mešane kulture z drugimi visokimi trajnimi zelišči.

Razmnoževanje: 

S semeni in z delitvijo jeseni in spomladi.

Uporaba: 

Veliki oman sadimo na zeliščne grede in na grede s trajnicami posamično. Zaradi velikih listov lahko tvori zeleno ozadje cvetličnih gred. Lahko ga gojimo tudi v večjih skupinah.

Jeseni nabiramo posamezne korenine, medtem ko koreniko pustimo. Korenine posušimo. Uporabimo jih za pripravo čaja ali alkoholne pijače in kot začimbo za sladice. Veliki oman pomaga pri zdravljenju kašlja in dihal. Pospešuje izločanje žolča.

Zanimivosti: 

Veliki oman je povezan s starogrško zgodbo o Troji. Veliki oman naj bi rasel tam, kjer so padle na tla solze Helene Trojanske.

Opozorila: 

Alergena rastlina.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem