Rumeni svišč, košutnik

Gentiana lutea
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rumena
Čas cvetenja: 
junij
julij
avgust
Nabiranje: 
januar
februar
marec
april
september
oktober
november
december

Rumeni svišč, Gentiana lutea
Slika: Flora von Deutschland Österreich und der Schweiz (1885), BioLib.de

Rumeni svišč je trajnica, ki zraste od 50 do 130 cm visoko, izjemoma lahko tudi do 2 m. Ima krepka stebla, na katerih se razvijejo cvetovi. Stebla so votla in gola, listi na njih pa so navzkrižno nameščeni. Listi so goli, ovalni, dolgi 10 do 30 cm in široki od 4 do 12 cm. Listne žile so jasno vidne. Koreninski sistem s kratko koreniko je močno razvit in lahko seže tudi do meter globoko. Rumeni cvetovi so nameščeni v 3 do 7 vretencih na steblu. Cvetove oprašujejo čebele, muhe, hrošči in metulji.

Rastišče: 

Rumeni svišč uspeva v vseh vrstah vrtnih tal. Bolje mu ustrezajo tla z apnenčasto podlago. Potrebuje globoka, dobro odcedna in s hranili bogata tla. Potrebuje polno sonce, vendar pa ne prenaša dobro pretoplih rastišč.

Nega: 

Če so rastiščni pogoji ustrezni, nezahtevna rastlina. V sušnih obdobjih redno zalivamo.

Razmnoževanje: 

S semeni. Zacveti po 2 do 8 letih.

Uporaba: 

Rumeni svišč sadimo v manjše skupine ali samostojno na grede s trajnicami. Primeren je za skalnjak, če zagotovimo dovolj globoko zemljo.

Nabiramo koreniko, ki jo posušimo in uporabimo za izdelavo grenčic, čaja in tinktur. Pripravki ugodno učinkujejo na prebavni trakt in na povečanje teka. Spodbujajo delovanje mehurja in jeter.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem