Muškatna kadulja

Salvia sclarea
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rožnata
Čas cvetenja: 
avgust
Nabiranje: 
junij
julij
avgust
september

Muškatna kadulja je dvoletno ali trajno zelišče, ki živi le nekaj let. Zraste do 1 m visoko. Stebla so debela, oglata in prekrita z dlačicami. Listi na spodnjem delu rastline so večji, kot višje na steblu. So jajčasti. Zgornja listna površina je močno razbrazdana in dlakava. Rožnati cvetovi so v sestavljenih klasih. Žužkocvetka. Oprašujejo čebele in čmrlji. Rastlina ima močan značilen vonj.

Rastišče: 

Muškatna kadulja uspeva na vseh vrstah lahkih vrtnih tal. Potrebuje dobro odcedna tla. Ne prenaša mokrih tal pozimi. Potrebuje polno sonce in ne prenese sence. Prenese zimske temperature do -20 stopinj Celzija.

Nega: 

Nezahtevna rastlina. Jeseni jo zaščitimo z zastirko.

Razmnoževanje: 

S semeni spomladi ali septembra.

Uporaba: 

Muškatna kadulja je zanimiva rastlina, ki jo lahko uporabljamo kot trajnico ali kot zelišče. Sadimo jo na grede posamično. Privlačna je zaradi lepih cvetov, ki privabljajo žuželke, prijetnega vonja in velikih listov.

Cvetovi se uporabljajo za suho cvetje in rezano cvetje.

Nabiramo listje, ki ga uporabimo svežega ali posušenega. Uporabljamo ga kot začimbo za različne jedi. Iz cvetov lahko pripravimo čaj ali pa sveže uporabimo kot dodatek k solatam.

Muškatna kadulja se lahko uporablja kot nadomestek za hmelj pri varjenju piva. Učinkuje na povečanje opitosti in povzroča različne narkotične učinke. Listi se uporabljajo tudi kot začimba za vino.

Iz muškatne kadulje pridobivamo eterično olje, ki se uporablja v medicinske namene in v kozmetični industriji za mila ter parfume.

Muškatna kadulja ugodno vpliva na težave s prebavo in menstrualne težave. Spodbuja tvorbo estrogena. Spodbuja tek, deluje antibakterijsko. Uporablja se za odpravljanje težav v delovanju ledvic.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem