Indijanska kopriva

Monarda didyma
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rdeča
Čas cvetenja: 
junij
julij
avgust
september
oktober
Nabiranje: 
junij
julij
avgust
september

Indijanska kopriva je grmičasto rastoča trajnica, ki zraste od 70 do 150 cm visoko. Stebla so štirioglata. Koreninski sistem je plitev in močno razrasel. Suličasti listi so nameščeni nasprotno. Dolgi so od 6 do 15 cm in široki od 3 do 8 cm. Listna površina je temno zelene barve z rdečkastimi listnimi žilami. Zgornja listna ploskev je svetleča in rahlo dlakava, spodnja pa ima daljše dlačice. Listni rob je nazobčan. Cevasti cvetovi rdeče barve so v socvetjih in dolgi 3 do 4 cm. Žužkocvetka. Privlači čebele, čmrlje, metulje in ptice. Zmečkani listi, stebla in korenine imajo značilen vonj po pomaranči.

Sorte: 
  • 'Beauty of Cobham' – cvetovi svetlo vijolični do rožnati.
  • 'Marshall's Delight' – cvetovi rožnate barve.
  • 'Schneewittchen' – cvetovi bele barve.
Rastišče: 

Uspeva na ilovnatih in glinenih vrtnih tleh, ki pa morajo biti dobro odcedna. Potrebuje polno sonce, uspeva tudi v polsenci. Zelo ji godi, če je zaščitena pred dopoldanskim soncem. V zimskem času ne prenaša prevelike namočenosti tal. Prenese zimske temperature do -25 stopinj Celzija.

Nega: 

Nezahtevna za vzgojo. Poleti skrbimo, da so tla stalno vlažna, saj ne prenaša dobro suše. Ker se s koreninami hitro širi, jo pogosto sadimo v posode, ki jih zakopljemo v zemljo.

Razmnoževanje: 

Indijansko koprivo razmnožujemo s semeni spomladi ali delitvijo spomladi in jeseni.

Uporaba: 

Indijansko koprivo lahko gojimo kot okrasno trajnico ali kot zelišče. Priljubljena je zaradi privlačnih cvetov. Sadimo jo na mešane grede cvetočih trajnic, samostojne grede, v posode, zeliščni vrt in skalnjak. Sadimo jo lahko tudi v zelenjavne grede skupaj s paradižniki.

Nabiramo liste in cvetove. Uporabimo jih lahko kot začimbo za sadne solate in pri konzerviranju hrane. Liste lahko posušimo ali uporabimo sveže. Iz njih kuhamo čaj. Pomaga pri zdravljenju prehlada.

Eterično olje se uporablja v kozmetični industriji. Liste in cvetove uporabljamo za potpuri. Primerna je za rezano cvetje.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem