Dišeča lakota, dišeča perla

Galium odoratum
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
maj
junij
Nabiranje: 
maj
junij

Dišeča lakota, Galium odoratum
Slika: Flora von Deutschland Österreich und der Schweiz (1885), BioLib.de

Dišeča lakota je trajnica, ki zraste 30 do 50 cm visoko. Ima zelo široko razpreden koreninski sistem. Pogosto se razraste široko. Listi so nameščeni v krogih okoli stebla po 6 do 9 skupaj. So enostavni, podolgovati in dolgi od 2 do 5 cm. Cvetovi so beli, veliki od 4 do 7 mm in v češuljastih socvetjih. Plodovi imajo 2 do 4 mm premera in prekriti z drobnimi kaveljčki.

Rastišče: 

Dišeča lakota dobro uspeva na vseh vrstah apnenčastih vrtnih tal. Zemlja mora biti rahla, vlažna in bogata s hranili. Prenaša zelo nizke zimske temperature vse do -25 stopinj Celzija. Dobro prenaša onesnažen zrak. Uspeva v senci in pogojno v polsenci.

Nega: 

V sušnih obdobjih jo moramo redno zalivati. Če se preveč razraste, jo redno odstranjujemo.

Razmnoževanje: 

S semeni, ko ta jeseni dozorijo, ali pa z delitvijo pomladi.

Uporaba: 

Dišeča lahkota je priljubljena okrasna trajnica, ker zelo dobro prekrije tla na senčnih rastiščih. Sadimo jo tudi zaradi njenih zanimivih listov. Primerna je za sajenja pod drevesa, za prekrivanje tal, za gozdni vrt in skalnjak.

Dišečo lakoto nabiramo od drugega leta dalje tik pred cvetenjem. Sveže liste uporabljamo za pripravo hladnih pijač, sadnih solat, vina in podobno. Iz posušenih listov je mogoče pripraviti čaj.

Med zdravilnimi učinki, ki jih ima, so pomirjanje, blaženje nespečnosti in čiščenje krvi.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem