Morsko zelje

Crambe maritima
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Sejanje / sajenje: 
marec
april
maj
Čas cvetenja: 
junij
julij
avgust
Nabiranje: 
maj
junij
julij
avgust
september

Morsko zelje je zelnata trajnica. Ima dobro razvit koreninski sistem. Zraste 60 do 90 cm visoko in 60 do 75 cm široko. Listi so modrikasto zeleni, veliki, krpati in podobni listom zelja. Na robovih so zgrbančeni. Drobni beli cvetovi so v grozdastih socvetjih. Žužkocvetka. Oprašujejo čebele, čmrlji in muhe.

Rastišče: 

Morsko zelje uspeva na ilovnatih in alkalnih dobro odcednih vrtnih tleh. Kislih tal ne prenaša dobro. Potrebuje polno sonce, uspeva pa tudi v polsenci. Prenese revna tla, čeprav bolje uspeva na bogatih tleh. Ko se vraste, dobro prenaša sušo. Uspeva tudi na slanih tleh.

Nega: 

Redno gnojimo. Jeseni ga porežemo do tal. Potrebuje zaščito pred polži in gosenicami.

Razmnoževanje: 

Spomladi sejemo na zunanje setvene grede. Seme vzkali v 3 do 26 tednih. Ko so sejančki veliki približno 10 cm, jih presadimo na stalna mesta. Jeseni in spomladi razmnožujemo z delitvijo. Spomladi lahko naredimo koreninske potaknjence. Rastlino izkopljemo in narežemo korenine na 5 do 10 cm. Posadimo jih na stalna mesta.

Uporaba: 

Morsko zelje je priljubljena okrasna trajnica, zaradi zanimivega videza in privlačnih listov. Sadimo lahko na grede ali samostojno. Svoje mesto najde tudi v zelenjavnem vrtu.

Nabiramo mlade liste, ki jih lahko pripravimo v solati ali pa kot špinačo. Mladi poganjki so kulinarična poslastica. Uporabljamo ga za pripravo različnih zelenjavnih jedi.

Opozorila: 

Ne prenaša posegov v koreninski sistem, zato ga ne okopavamo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem