Artičoka

Cynara scolymus
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
vijolična
Sejanje / sajenje: 
marec
april
Čas cvetenja: 
avgust
september
oktober
Nabiranje: 
julij
avgust

Artičoka plod

Dva cvetova artičoke

Cvet artičoke

Artičoka je zelnata trajnica, ki zraste do 200 cm visoko. Prvo leto razvije pritalno listno rozeto, v drugem letu in kasneje pa požene steblo. Listi so pernato deljeni dolgi do 80 cm in široki do 40 cm. Spodnja listna ploskev je dlakava. Listi so srebrno zelene barve. Cvetovi se razvijejo v velikem popku premera od 8 do 15 cm. Posamezna rastlina razvije 5 do 6 cvetov. Žužkocvetka. Oprašujejo čebele, čmrlji in metulji.

Sorte: 

Na trgu je večje število sort.

Rastišče: 

Artičoka uspeva na vseh vrstah dobro odcednih tal. Potrebuje s hranili bogata tla in dovolj vlage v rastni dobi ter polno sonce. V polsenci in senci ne uspeva. Bolj ji ustrezajo pred vetrom zaščitene lege, čeprav tudi veter dobro prenaša. Prenaša izpostavljenost soli. Ne prenaša nizkih zimskih temperatur, zato jo pri nas gojimo na prostem le na Obali in tam, kjer zimske temperature ne padejo pod ledišče za daljši čas. Drugje jo preko zime prenesemo v hladen zimski vrt ali rastlinjak.

Nega: 

Redno gnojimo in zalivamo v rastni dobi. Na hladnejših rastiščih jo jeseni porežemo do tal in prekrijemo z debelo plastjo zastirke. Najboljša izbira je listje ali slama.

Če želimo pridelati lep popek (artičoko) za uporabo v prehrani, odstranimo vse stranske popke

Razmnoževanje: 

S semeni spomladi. Zgodaj spomladi sejemo na setvene pladnje v rastlinjaku. Ko so sejančki dovolj veliki, jih presadimo v lončke, iz lončkov pa poleti na stalna mesta. Aprila ali maja lahko sejemo na prosto.

Z delitvijo koreninskih poganjkov. Poganjke izkopljemo zgodaj spomladi in jih posadimo na stalna mesta.

Uporaba: 

Artičoka je trajnica, ki najbolje pride do izraza, če raste samostojno. Primerno mesto zanjo je pred belim ali sivim zidom, kjer bo zelo dobro prišla do izraza. Sadimo jo lahko tudi posamično na grede, pri čemer se dobro obnese v vogalu zelenjavnega vrta ali pa na trati.

Nabiramo cvetne popke, preden se cvetovi odprejo. Običajno popke skuhamo, lahko pa uporabimo tudi surove. Nabiramo tudi cvetna stebla, ki jih olupimo in skuhamo. Mlade liste na steblu lahko uporabljamo kot nadomestilo za zeleno. Liste lahko skuhamo, vendar imajo grenak okus.

Iz artičoke lahko pripravimo čaj in liker.

Artičoka vsebuje v popku veliko antioksidantov. Uživanje artičoke spodbuja prebavo, delovanje jeter, zmanjšuje holesterol, deluje protibakterijsko in drugo.

Zanimivosti: 

Največja svetovna proizvajalca artičok sta Egipt in Italija.

Artičoka izvira iz Sredozemlja. Gojili in uživali so jo že Stari Grki in Rimljani. Stari Grki so se aktivno ukvarjali z vzgojo novih kultivarjev.

Opozorila: 

Stik z rastlino lahko pri občutljivih ljudeh povzroči kožno reakcijo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem