Zimzelena brogovita

Viburnum tinus
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
januar
februar
marec
april
maj
december

Zimzelena brogovita je hitro rastoča vednozelena grmovnica, ki zraste do 3,5 m visoko in do 3,5 m široko. Izjemoma se lahko pojavi kot do 7 m visoko drevo. Ima gosto razraslo krošnjo s sivimi vejami. Ima globok in dobro razvit koreninski sistem. Listi so ovalni do eliptični, zašiljeni ali topi. Nameščeni so premenjalno v nasprotnih parih. Dolgi so od 4 do 10 cm in široki od 2 do 4 cm. Na grmu ostanejo 2 do 3 leta. Rob je gol. Listna ploskev je usnjata, temno zelena in bleščeča. Cvetovi so beli, v kobulastih socvetjih velikih od 4 do 9 cm. So dišeči. Koščičasti plodovi so dolgi 3 do 7 mm, modre barve in na vrhu zoženi. V plodu je eno seme.

Sorte: 
  • 'Eve Price' – odporna na zmrzal, rožnati brsti.
  • 'Gwenlian' – veliko bledo rožnatih cvetov in plodov.
  • 'Lucidum' – veliki listi, velika socvetja.
  • 'Strictum' – pokončna rast.
  • 'Variegatum' – listi so belo obrobljeni.
Rastišče: 

Zimzelena brogovita pri nas uspeva v primorju. Potrebuje suha in vroča rastišča na vseh vrstah dobro odcednih vrtnih tal. Na kislih tleh ne uspeva najbolje. Uspeva na soncu, v polsenci in prenese tudi senco. V senci slabo cveti. Ne prenaša nizkih temperatur in pri temperaturah pod -10 stopinj Celzija, propade. Odporna je proti vetru, vendar ne v bližini morja.

Nega: 

Nezahtevna grmovnica. Dobro prenaša obrezovanje.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo jo s semeni. Mogoče je tudi razmnoževanje s potaknjenci, vendar je zelo zahtevno in uspeh je majhen.

Uporaba: 

Sadimo jo samostojno ali v majhne skupine. Zaradi temno zelene barve listov je primerna za ozadja. Primerna je za prosto rastoče žive meje.

Opozorila: 

V deževnem vremenu oddaja neprijeten vonj.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem