Španski bezeg, lipovka, majnica

Syringa vulgaris
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
vijolična
Čas cvetenja: 
maj

Syringa vulgaris - španski bezeg v cvetju

Španski bezeg je do 7 m visok listopadni grm ali manjše drevo s sivkastimi debelci. Premer debelc je do 20 cm. Skorja se lušči. Listi so nameščeni nasprotno, enostavni od 4 do 12 cm dolgi in od 3 do 8 cm široki. Listi so ovalni in zašiljeni. Listni rob je gladek. Majhni vijolični cvetovi so združeni v latasta socvetja dolga od 10 do 20 cm. Imajo močan prijeten vonj, ki ga lahko zaznamo na večjo razdaljo. Plod je rjava kapsula dolga od 1 do 2 cm. Ko dozori, se razpolovi in izvrže drobna semena. Žužkocvetka.

Sorte: 

Obstaja več kot 800 različnih sort, od katerih se številne tržijo. Značilnost večine sort je, da imajo nekoliko nižjo rast od osnove in so zato nekoliko bolj primerne za vrtove.

Rastišče: 

Španski bezeg ima najraje globoka rodovitna vlažna in dobro odcedna tla. Uspeva v vseh vrstah vrtnih tal tudi v zelo težkih tleh. Ne prenese sence, zato ga sadimo na sončna ali polsenčna mesta. Ne mara kislih tal.

Nega: 

Redno zalivamo v sušnih poletjih. Pri sveže posajenih rastlinah prvo leto odstranimo nastajajoča socvetja, nato pa še nekaj let odstranjujemo odcvetele cvetove. Ker močno odganja iz korenin, redno odstranjujemo divje poganjke. Večina španskih grmov je cepljenih in divji poganjki nimajo enakih lastnosti.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo poleti z delno olesenelimi potaknjenci.

Uporaba: 

Španski bezeg je zelo priljubljena okrasna grmovnica zaradi lepih in dišečih cvetov. Sadimo ga samostojno, v manjše skupine in v prosto rastoče ali rezane žive meje.

Cvetove uporabljamo za rezano cvetje.

Cvetovi so užitni in jih lahko ocvremo.

Zanimivosti: 

Cvetovi privabljajo metulje.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem