Smrdljivi brin

Juniperus sabina
Tip rastline: 
Čas cvetenja: 
april
maj

Smrdljivi brin je vednozeleni grm, ki lahko zraste do 4 metre visoko, večinoma pa ne preseže dveh metrov. Njegova rast je nizka in polegla. Veje so obrnjene navzgor. Listi so navzkrižno nameščeni, dolgi od 1 do 3 mm in luskati. So bleščeče zeleni. Imajo žlezo, ki izloča smrdeče eterično olje. Na mladih poganjkih so lističi iglasti dolgi od 5 do 10 mm. Storžki so v obliki jagod premera od 5 do 10 mm sestavljeni iz 4 do 6 plodnih lusk. Zreli so modro-črne barve. Vsebujejo od 1 do 5 drobnih semen. Storžki dozorijo jeseni prvo leto ali spomladi prihodnje leto.

Sorte: 

V hortikulturi se uporabljajo številne sorte, ki so različnih oblik in barv.

  • 'Arcadia' – pokončna rast, veje izraščajo pod kotom 45 stopinj.
  • 'Blue Forest' – nizka plazeča sorta, ki zraste do 25 cm visoko in je modrikaste barve. Uporablja se za prekrivanje tal.
  • 'Broadmor' – ovalna krošnja visoka do okoli metra in široka do 3 metre.
  • 'Buffalo ' - sorta za prekrivanje tal. Zraste do 30 cm visoko in do 2,5 metra široko.
  • 'Tamariscifolia' – zelo uporabljana sorta, ki zraste do 50 cm visoko in se razraste do 7 metrov široko.
Rastišče: 

Je nezahteven in uspeva na večini vrtnih tal. Uspeva na polnem soncu, prenese pa tudi zasenčenost. Prenaša poletno sušo, zelo nizke temperature in onesnaženost.

Nega: 

Smrdljivi brin ne potrebuje veliko nege. Če ga gojimo v posodi, ga redno zalivamo, vendar ne preobilno. Če ga želimo oblikovati, ga obrezujemo.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s potaknjenci.

Uporaba: 

Smrdljivi brin se na vrtovih uporablja za ograje, kot prekrivna rastlina in samostojno ali v manjših skupinah. Primeren je za skalnjake. Sadimo ga lahko na grede skupaj s trajnicami. Nizke plazeče sorte se uporabljajo na grobovih.

Opozorila: 

Smrdljivi brin je en izmed najbolj strupenih grmov v vrtovih in parkih. Strupeni so vsi deli rastline. Že samo dotikanje lahko pri občutljivejših ljudeh povzroči vnetje kože. Zaužitje se pogosto konča s smrtjo. Pri delu s smrdljivim brinom uporabljamo zaščitne rokavice.

Smrdljivi brin je vmesni gostitelj hruševe rje (Gymnosporangium sabinae). Zato ga ne sadimo v bližini sadovnjakov ali hruškovih nasadov.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem