Širokolistna trdoleska

Euonymus latifolia
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rumena
Čas cvetenja: 
april
maj

Širokolistna trdoleska je listopadni grm, ki zraste 5 m visoko. Izjemoma se lahko razvije drevo. Ustvari redko svetlo krošnjo. Steblo lahko doseže premer do 20 cm. Koreninski sistem je plitev. Poganjki so zeleni, pogosto štirirobi. Starejši poganjki so rjavi, skorja pa je razpokana. Listi so razporejeni navzkrižno. So temno zeleni, enostavni, suličasti ali podolgovato ovalni. Listni rob je drobno nažagan. Dolgi so do 12 cm in široki do 6 cm. So zelene barve z jasno vidnimi listnimi žilami. Cvetovi so drobni, rumenkasti, široki do 1 cm. združeni so v socvetja z od 7 do 15 cvetovi. Plodovi so glavice s štirimi loputicami, v njih pa so v oranžnem ovoju bela semena. Plodovi imajo do 2,5 cm v premeru.

Rastišče: 

Širokolistna trdoleska dobro uspeva na svežih in bogatih tleh, ki so dobro odcedna. Suše ne prenaša dobro, nizke temperature pa ji ne povzročajo težav. Uspeva v senci izjemoma v polsenci.

Nega: 

Nezahtevna grmovnica. Potrebuje redno gnojenje. Obrezujemo pozno pozimi, tako da odstranimo poškodovane in bolne poganjke ter nekoliko razredčimo morebitno pregosto rast.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni jeseni in pololesenelimi potaknjenci poleti.

Uporaba: 

Širokolistno trdolesko sadimo na senčna mesta. Primerno mesto je znotraj skupine dreves ali na severni strani stavb. Priljubljena je zaradi videza plodov in rdeče barve listov v jeseni.

Opozorila: 

Celotna rastlina je strupena. Količina strupa je največja v plodovih in semenih. Ne sadimo je tam, kjer se gibljejo otroci.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem