Rumeni sleč, rumena azaleja, pontska azaleja

Rhododendron luteum
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rumena
Čas cvetenja: 
maj

Rumeni sleč je do 3 m visok listopadni grm. Ima široko razraslo in močno razvejano krošnjo, ki doseže do 4 m v širino. Iz korenin intenzivno odganja in se hitro širi. Listi so premenjalno nameščeni. So enostavni in podolgovato suličasti, dolgi 5 do 10 cm in široki 2 do 4 cm. Listi so nežni in dlakavi. Zgornja listna ploskev je zelena, spodnja pa modrikasto zelena. Jeseni se obarvajo rumeno ali oranžno. Cvetovi imajo premer od 3 do 4 cm in so združeni v socvetja s po 7 do 12 cvetovi, izjemoma lahko tudi do 25. So svetlo rumene barve in imajo močan vonj. Plod je 1,5 do 2,5 cm dolga olesenela kapsula, ki vsebuje številna drobna semena.

Rastišče: 

Uspeva na peščenih in ilovnatih tleh, ki so dovolj vlažna in dobro odcedna. Potrebuje kislo zemljo. Nizke temperature dobro prenaša in mu temperature do -30 ne škodujejo. Potrebuje polno sonce ali polsenco. Na toplejših rastiščih potrebuje več sence.

Nega: 

Nezahteven glede nege. Redno odstranjujemo odcvetele poganjke, da ne tvori semen. Pogosto ga napadejo uši.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo ga poleti z grebeničenjem ali delno olesenelimi potaknjenci.

Uporaba: 

Rumeni sleč ima veliko hortikulturno vrednost. Sadimo ga zaradi lepih rumenih cvetov, ki imajo prijeten in moča vonj. Sadimo ga v manjše ali večje skupine. Posamezno se ne obnese najbolje.

Zanimivosti: 

Krajevna skupnost Boštanj ima v svojem grbu rumeni sleč. V okolici Boštanja je več naravnih rastišč rumenega sleča.

Opozorila: 

Rastlina je strupena. Strupen je tudi nektar, ki ga nabirajo čebele, zato ne smemo uživati medu rumenega sleča.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem