Ruj, navadni ruj

Cotinus coggygria
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rumena
Čas cvetenja: 
maj
junij

Ruj jeseni

Cvetoči ruj

Navadni ruj je do 5 m visok grm ali majhno drevo. Krošnja je gosto razvejana in nepravilnih oblik. Koreninski sistem je močno razvit. Skorja je razpokana. Listi so dolgopecljati, enostavni, jajčasti in premenjalno razporejeni. Dolgi so od 3 do 8 cm. Jeseni se obarvajo rumeno, nato oranžno, temno rdeče do vijolično in na koncu, preden odpadejo, porjavijo. Cvetovi so združeni v lasasta socvetja. Skupaj so ženski, moški in sterilni cvetovi. Cvetovi so drobni in rumenozeleni. Po cvetenju se sterilni cvetovi podaljšajo in prekrijejo z rdečkastimi dlačicami, da so opazni na daleč. Plodovi so veliki do 5 mm, koščičasti, ledvičaste oblike in rjave barve.

Sorte: 

Razvili so več različnih kultivarjev, ki so odpornejši na nižje temperature ter različnih oblik in barv.

  • 'Royal Purple' – listi se obarvajo vijolično zeleno.
Rastišče: 

Dobro uspeva na dobro odcednih tleh. Stoječe vode ne prenaša, prav tako ne prevelike vlažnosti tal. Ustrezajo mu toplejša rastišča, zato ga sadimo na zavetne južne lege, lahko tudi ob zid ali steno. Potrebuje polno sonce, prenaša tudi delno zasenčenost.

Nega: 

Nezahteven glede nege. Obrezujemo spomladi. Ker cveti na poganjkih, ki so stari tri ali več let, temu prilagodimo obrezovanje. Dobro prenaša pomlajevanje.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo ga z delitvijo poganjkov iz korenin, grebeničenjem in potaknjenci letošnjih poganjkov poleti.

Uporaba: 

Gojimo ga kot okrasno grmovnico zaradi lasuljastih soplodij in barve listja jeseni. Sadimo ga v posode, za obrobke, na grede skupaj s trajnicami, kot ozadje gred. Najlepši je jeseni, ko listje spreminja barvo.

Opozorila: 

Pri občutljivih ljudeh lahko stik z rastlino povzroči alergijsko kožno reakcijo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem