Rdeči dren

Cornus sanguinea
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
maj
junij

Rdeči dren, Cornus sanguinea
Slika: Flora Batava, Volume 2 (1807), BioLib.de

Rdeči dren je listopadni grm, ki zraste od 2 do 6 m visok grm z značilnimi rdečkastimi šibastimi poganjki. Ima dobro razvit površinski koreninski sistem. Listi so razporejeni navzkrižno. So eliptični ali podolgovati, enostavni in dolgi od 4 do 8 cm ter široki od 2 do 4 cm. Listi imajo 3 do 4 pare žil, ki potekajo v loku. Jeseni se listje obarva močno rdeče. Cvetovi so beli in združeni v pakobulasta socvetja po 20 do 50 skupaj. Imajo neprijeten vonj. Plodovi so črni, okrogli s premerom od 5 do 8 mm. Vsebujejo okroglo koščico. Žužkocvetka.

Sorte: 
  • 'Midwinter Fire' – starejši poganjki so oranžno-rdeči, mlajši pa rumeni.
Rastišče: 

Rdeči dren dobro uspeva na globokih, bogatih ilovnatih tleh na apnenčasti podlagi. Uspeva tudi na glinenih tleh. Potrebuje polno sonce, uspeva pa tudi v polsenci. Prenaša zimski mraz in je odporen proti onesnaženju. Ne prenaša soli.

Nega: 

Nezahtevna grmovnica. Obrezujemo v pozni zimi ali zgodnji pomladi.

Razmnoževanje: 

Jeseni razmnožujemo s semeni. Pred sejanjem odstranimo seme iz jagode, ker jagoda vsebuje zaviralce kaljenja. Poleti razmnožujemo z delno olesenelimi potaknjenci.

Uporaba: 

Rdeči dren je pogosta okrasna rastlina v vrtovih. Sadimo ga predvsem zaradi cvetov in zaradi rdeče obarvanega listja jeseni. Sadimo ga v manjše skupine, samostojno ali pa kot prosto rastočo živo mejo.

Iz plodov lahko pridobivamo sok in olje.

Opozorila: 

Stik z listjem lahko povzroči kožne alergijske reakcije pri občutljivih ljudeh.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem