Pozimni jasmin, goli jasmin

Jasminum nudiflorum
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rumena
Čas cvetenja: 
januar
februar
marec
april

Pozimni jasmin je do 3 m visok in širok listopadni grm. Krošnja je gosto raščena in pogosto se posamezni poganjki vzpenjajo po opori. Poganjki so lokasto upognjeni. V prerezu so štirikotni. Listi so navzkrižno nameščeni in sestavljeni iz treh lističev dolgih okoli 3 cm. Lističi so po robovih dlakavi. Zgornja listna ploskev je temnejša in bleščeča. Cvetovi so rumene barve, posamično nameščeni na enoletnih poganjkih. Široki so od 2 do 3 cm. Plod je suha jagoda, ki vsebuje eno ali dve semeni. Žužkocvetka.

Rastišče: 

Dobro uspeva na vseh vrstah vrtnih tal, če so le dobro odcedna. Najbolje uspeva na bogatih, globokih in svežih tleh. Potrebuje polno sonce, uspeva tudi v polsenci. Ne prenaša dobro jutranjega sonca, zato mora biti zjutraj zasenčen. Prenaša mraz do -15 stopinj Celzija.

Nega: 

Nezahtevna grmovnica. Po cvetenju razredčimo stare poganjke. Vsake 3 do 4 leta smo bolj temeljiti. Če ga ne obrezujemo, ima veliko starih in odmrlih poganjkov.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo ga poleti z grebeničenjem ali delno olesenelimi potaknjenci.

Uporaba: 

Sadimo ga zaradi zgodnjega cvetenja, goste rasti in zelenih poganjkov. Gojimo ga ob oporah, ali pa tako, da prekrije škarpe, brežine in zidove. Lahko ga sadimo v posode in korita.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem