Navadni kloček

Staphylea pinnata
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
maj
junij

Navadni kloček je do 6 m visok listopadni grm z redko krošnjo in močno razraslim koreninskim sistemom. Skorja je sivkaste barve. Mladi poganjki so zeleni, okrogli in gladki. Listi so lihopernati, sestavljeni iz 5 do 7 lističev, ki so podolgovato eliptični in drobno nažagani na robu. Cvetovi so združeni v viseča grozdasta socvetja dolga do 13 cm. So bele barve, lahko tudi rahlo rožnati. Plod je   debela, do 4 cm velika napihnjena kapsula sestavljena iz dveh ali treh delov. V njej so do tri trda rjava okrogla semena v velikosti graha. Kapsule dozorijo od septembra do novembra.

Rastišče: 

Dobro uspeva na bogatih ilovnatih tleh z dovolj vlage in na polnem soncu ali polsenci. Slabo prenaša sušo, zimski mraz pa ji ne seže do živega, če temperature ne padejo pod -20 stopinj Celzija.

Nega: 

Nezahtevna grmovnica.

Razmnoževanje: 

Navadni kloček je mogoče razmnoževati s semeni jeseni. Kaljivost semen je slaba in pogosto mine tudi do 18 mesecev, da vzkalijo. Zato ga pogosteje razmnožujemo z neolesenelimi potaknjenci poleti.

Uporaba: 

Navadni kloček je lepa okrasna grmovnica. Sadimo ga posamezno.

Les se uporablja v strugarstvu in za izdelavo drobnih predmetov, delov glasbil in drugega. Iz semen lahko pridobivamo olje, izdelujemo žganje, liker in jih vlagamo v kis.

Zanimivosti: 

Cvetove oprašujejo muhe.

Opozorila: 

Prevelika količina zaužitega semena lahko povzroči drisko.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem