Kitajske resice

Loropetalum chinense
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
marec
april

Kitajske resice je vednozelena grmovnica ali nizko drevo, ki zraste do 2 m visoko. Veje izraščajo horizontalno in tvorijo navidezne plasti. Listi so nameščeni premenjalno, jajčasti dolgi do 5 cm in široki do 3,5 cm. Na otip so grobi. Spodnja stran je dlakava. Rjavi poganjki so dlakavi. Cvetovi so v socvetjih, bele barve in imajo dolge ozke cvetne liste. Cvetovi imajo značilen in prijeten sladkoben vonj. Žužkocvetka.

Sorte: 

Najpogostejša sorta je rožnate kitajske resice (Loropetalum chinense var, rubrum), ki je priljubljena zaradi rožnatih cvetov in temnejših, rdečkasto vijoličnih listov.

Rastišče: 

Kitajske resice uspevajo na vseh vrstah dobro odcednih vrtnih tal. Najbolje uspeva na s hranili bogatih, vlažnih in nekoliko kislih tleh. Potrebuje polno sonce, uspeva tudi v polsenci. Prenaša zimske temperature do -5 stopinj Celzija, zato jo v hladnejših krajih gojimo kot posodovko. Le na zavetnih legah na Obali uspevajo na prostem. Potrebuje zaščito pred vetrom.

Nega: 

Kitajske resice so nezahtevna grmovnica. Spomladi, ko minejo pozebe, grmovnico lahko močno porežemo, sicer pa le blago obrezujemo, toliko da ohranjamo obliko.

Jeseni, ko temperature padejo pod 0 stopinj Celzija, prestavimo na prezimno mesto v neogrevanem rastlinjaku. Na območjih, kjer prezimi na prostem, natresemo debelo plast zastirke. Spomladi lahko od zmrzali poškodovane poganjke porežemo.

V poletni suši redno zalivamo.

Če so rastni pogoji ustrezni, večjih težav ne bo. Na preveč vlažnih rastiščih se lahko pojavi koreninska gniloba, na alkalnih rastiščih pa kloroza listov

Razmnoževanje: 

Kitajske resice najbolj uspešno razmnožujemo s potaknjenci. 5 do 8 cm visoke potaknjence sadimo sredi poletja. Potikamo jih vlažen in lahek substrat. Odgnali bodo po 4 do 6 tednih.

Semena sejemo na setvene pladnje v rastlinjaku konec zime ali na začetku pomladi. Semena so dobro kaljiva. Ko so sejančki dovolj veliki, jih presadimo v lončke, kjer jih vzgajamo do pomladi naslednje leto. Na prosto jih presadimo, ko mine nevarnost spomladanskih pozeb.

Uporaba: 

Kitajske resice so priljubljena grmovnica (predvsem rožnate sorte), ki jo sadimo v posode in uporabljamo za okras poti, dvorišča ali terase. Uporabljamo jo za obrobke, za ozadja gred ali vrta in kot ogrodje vrta. Primerna je tudi za prosto rastoče žive meje in kot pokrovna grmovnica.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem