Japonska kutina

Chaenomeles japonica
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rdeča
Čas cvetenja: 
marec
april
Nabiranje: 
september
oktober

Japonska kutina

Japonska kutina cvet

Navadna japonska kutina je listopadni grm, ki zraste do 1 m visoko. Ima gosto razvejano krošnjo s trnatimi, dlakavimi in bradavičastimi poganjki. Listi so jajčasti topi, dolgi do 6 cm. Rob je nažagan. So temno zeleni, goli in bleščeči. Cvetovi rastejo v manjših skupinah ali posamično na kratkih, trnatih in brezlistnih poganjkih. Široki so do 3 cm. Plodovi so v obliki jabolk, veliki do 4 cm, rumeni ali rdečkasti in pikasti. So užitni in imajo močan in kiselkast okus.

Sorte: 
  • 'Geisha Girl' – rožnato oranžni cvetovi.
  • 'Moerloosei' – listi veliki 4 do 9 cm, beli cvetovi z rožnatim središčem, plodovi veliki do 5 cm.
Rastišče: 

Nezahtevna vrsta. Najbolje uspeva na dobro odcednih in vlažnih tleh. Najbolje ji ustreza polno sonce, uspeva pa tudi v polsenci in senci. Dobro prenaša mraz in onesnažen zrak. Ne ustrezajo ji preveč alkalna tla.

Nega: 

V daljših sušnih obdobjih redno zalivamo. Sicer dokaj nezahtevna rastlina. Obrezujemo po cvetenju, tako da odstranimo poškodovane in odmrle poganjke.

Razmnoževanje: 

Sejemo na prosto jeseni. Poleti lahko razmnožujemo z neolesenelimi potaknjenci.

Uporaba: 

Japonsko kutino uporabljamo predvsem v okrasne namene. Sadimo jo kot živo mejo, posamično ali v skupinah. Primerna je za kombinacijo s trajnicami na gredah in kot pokrovna rastlina.

Cvetovi privlačijo čebele in so dobra čebelja paša.

Plodove lahko uživamo surove ali kuhane. Iz njih lahko izdelamo žele, marmelado in sok.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem