Alpsko grozdičje, alpski ribez

Ribes alpinum
Barva cvetov: 
rumena
zelena
Čas cvetenja: 
april
maj
Nabiranje: 
julij
avgust

Alpsko grozdičje, Ribes Alpinum
Slika: Flora Batava of Afbeeldingen en Beschrijving von Nederlandsche gewassen, XII. Deel. (1865), BioLib.de

Alpsko grozdičje je do 2,5 m visok listopadni grm. Razvije gosto raščeno in zelo razvejano krošnjo. Širina je običajno enaka višini. Raste zmerno hitro. S poganjkov se luščijo trakovi lubja. Premenjalno nameščeni listi so enostavni, ovalni s 3 do 5 listnimi krpami. Robovi krp so nazobčani. Veliki so od 2,5 do 5 cm in svetlo zelene barve. Spodnja in zgornja listna ploskev sta dlakavi. Jeseni se listje obarva rumeno. Cvetovi so drobni, rumenozelen barve, dišeči in v pokončnih grozdih. Plodovi so do 8 mm debele rdeče jagode. Rastlina je dvodomna, kar pomeni, da moramo poleg ženskih rastlin posaditi tudi nekaj moških. Cvetove oprašujejo čebele in muhe.

Sorte: 
  • 'Aureum' – ima listje rumene barve, ki potemni poleti. Listje je rumeno, če uspeva na polnem soncu.
  • 'Europa' – zraste do 2,5 m visoko, naredi zelo gosto krošnjo z veliko količino listja.
  • 'Green Mound,' 'Nana,' 'Compacta,' 'Pumila,' - pritlikave sorte, ki zrastejo do največ meter visoko.
  • 'Spreg' – ima zelo trpežno listje.
Rastišče: 

Alpsko grozdičje je nezahtevno glede tal. Uspeva v vseh vrstah vrtnih tal, če so le dobro odcedna in dovolj vlažna. Dobro uspeva tudi na revnih tleh. Potrebuje polno sonce, uspeva pa tudi v polsenci. Dobro prenaša sneg in nizke temperature. Onesnažen zrak mu ne škodi.

Nega: 

Alpsko grozdičje lahko redno obrezujemo. V suhem vremenu moramo redno zalivati, da se tla ne izsušijo.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni, ki jih sejemo jeseni. Če jih shranimo preko zime, morajo biti vsaj 3 mesece na temperaturi od 0 do 9 stopinj Celzija, nato pa jih sejemo zgodaj spomladi. Semena lahko shranimo. Kaljivost ohranijo do 17 let. Drugi način je razmnoževanje z napol olesenelimi potaknjenci poleti.

Uporaba: 

Čeprav so jagode užitne, pa alpskega grozdičja ne sadimo zaradi njih. Pridelek je skromen in marsikatero leto izostane, še posebej, če ni v bližini dovolj moških rastlin. Jagode so blagega okusa.

Sadimo ga za žive meje, kot pokrovno rastlino in v skalnjak.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem