Tulipanovec

Liriodendron tulipifera
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rumena
Čas cvetenja: 
maj
junij

Liriodendron tulipifera - tulipanovec

Tulipanovec je veliko drevo, ki zraste od 20 do 30 metrov visoko. V izjemnih primerih lahko zraste več kot 50 m visoko. Premer debla lahko preseže 3 metre. Izvira iz Severne Amerike. Skorja je rjava in razbrazdana. Krošnja je pri mladih drevesih stožčasta, kasneje pa postane neurejena. Listi so premenjalno nameščeni z dolgimi peclji. So dlanasto krpati in imajo večinoma po 4 krpe. Na zgornji strani so svetlo zeleni, na spodnji strani pa modrikasto zeleni. Jeseni postanejo zlato rumeni in naredijo to drevo zelo zanimivo.

Tulipanovec je dobil ime po cvetovih, ki spominjajo na cvetove tulipana. Drevo zacveti šele pri starosti od 15 do 20 let. Cvetovi rastejo posamezno. Dolgi so do 5 cm in v obliki skodelice. Prašniki so veliki in jasno opazni. Barva cvetov je rumena ali rumenkasto zelena. Iz cvetov se razvijejo plodovi, ki so podobni storžem. Plod je dolg do 7 cm in širok do 3 cm.

Drevo v mladosti raste počasi, kasneje pa se njegova rast pospeši.

Sorte: 
  • 'Arnold' – ozka stebrasta krošnja, cveti v mladosti.
  • 'Aureomarginatum' – listi so rumenozeleno obrobljeni, rast je nižja.
  • 'Fastigiatum' – stebrasta krošnja.
  • 'Leucanthum' – belkasti ali povsem beli cvetovi.
Rastišče: 

Dobro uspeva na bogatih in globokih, vlažnih in dobro odcednih tleh. Ne uspeva na zelo apnenčastih tleh. Potrebuje polno sonce ali delno senco. Sence ne prenaša dobro. Starejša drevesa niso občutljiva na mraz, mlajša drevesa pa lahko poškodujejo temperature pod 12 stopinj Celzija. Škodljivci in bolezni so zelo redki, dobro prenaša mestno okolje.

Nega: 

Tulipanovec je nezahtevno drevo, ki ne potrebuje veliko nege. Slabo prenaša presajanje, ker ima nežne mesnate korenine, ki se hitro poškodujejo in začnejo trohneti. Zato sadimo mlada drevesa s koreninsko grudo ali vzgojena v posodah.

Razmnoževanje: 

Tulipanovec lahko razmnožujemo s semeni ali grebenicami. Kaljivost semen je majhna in ne presega 10 %. Semena sejemo jeseni.

Uporaba: 

Ker je tulipanovec zelo veliko drevo, ga redko sadimo v vrtovih. Če imamo dovolj prostora, ga posadimo na mesto, kjer bo osrednja točka, predvsem jeseni. Skupaj lahko posadimo manjšo skupimo tulipanovcev. Če bo na polnem soncu, bo njegova rast počasnejša in krošnja lepša. Uporabljamo ga lahko za drevorede.

Tulipanovec je zelo dobra čebelja paša.

Les je mehak in se uporablja v rezbarstvu, za furnir, izdelavo furnirja, pohištva, krst, glasbil, vžigalic, svinčnikov in kot notranja obloga v hišah.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem